Kurczak miso z ryżem pilaw
- Całkowity czas 24 godz. 55 min.
- 10 min.
Czas przygotowania - 45 min.
Gotowanie - 24 godz.
Studzenie
Składniki
4 osób
4 filet Kurczak
120 g Brązowa pasta miso
3 łyżka Oliwa z oliwek
250 g Ryż
50 cl Bulion drobiowy
Sól, pieprz
3 łyżka Słodki sos sojowy
3 łyżka Miód
Złoty sezam do dekoracji
2 Cebula dymka do dekoracji
Akcesoria
Patelnia Patelnia głęboka
Czas przygotowania
Etap 1 /6
Ostrożnie osusz kurczaka i umieść każdy filet w pojemniku na żywność. Dodaj pastę miso do środka każdego pojemnika i wcieraj w kurczaka, aby pasta była równomiernie rozprowadzona. Zamknij pojemniki i przechowuj w lodówce przez 24 godziny.
Etap 2 /6
Wyjmij kurczaka z pojemników, usuwając jak najwięcej pasty miso rękoma (odrzuć tę pastę miso). Za pomocą ręcznika papierowego usuń jak najwięcej pasty miso i całkowicie osusz kurczaka. Odłóż na bok.
Etap 3 /6
Następnie przygotuj ryż pilaw. Podgrzej oliwę z oliwek na patelni i dodaj ryż. Pozostaw, aż stanie się przezroczysty, a następnie mieszaj drewnianą łyżką, aż ryż stanie się złoty. Następnie wlej bulion, dopraw solą i pieprzem do smaku i doprowadź do wrzenia. Zmniejsz ogień do minimum. Mieszaj od czasu do czasu, aby ryż się nie przykleił, i gotuj przez około 20 minut, aż bulion całkowicie się wchłonie, a ryż będzie ugotowany. Trzymaj w cieple.
Etap 4 /6
Rozgrzej patelnię i poczekaj, aż wskaźnik Thermo-Signal stanie się całkowicie czerwony, zanim dodasz składniki. Dodaj udka kurczaka i obsmażaj po 1 minucie z każdej strony. Następnie dodaj wodę, zmniejsz ogień i gotuj przez około 20 minut.
Etap 5 /6
Gdy kurczak będzie gotowy i ładnie przyrumieniony z każdej strony, odłóż go na bok i przygotuj sos na tej samej patelni, pozostawiając trochę płynu z gotowania. Do patelni wlej słodki sos sojowy i miód, dobrze wymieszaj i doprowadź sos do wrzenia na około 5 minut. Gdy sos zgęstnieje, włóż kurczaka z powrotem na patelnię i obtocz go w sosie.
Etap 6 /6
Pokrój kurczaka na paski i podawaj na ryżu pilaw, polewając sosem. Posyp nasionami sezamu i cebulą dymką. Podawaj na gorąco i smacznego.