Morele w boczku z sosem chilli i sezamem
- Całkowity czas 30 min.
- 20 min.
Czas przygotowania - 10 min.
Gotowanie - 0 min.
Studzenie
Składniki
8 sztuki
8 Moreli
8 Cienkich plastrów surowego wędzonego boczku (200 g)
40 g Zielonej papryczki chili (z gniazdami nasiennymi)
2 Cebule
100 g Miodu
50 ml Octu
10 g Skrobi ziemniaczanej (rozpuszczonej w odrobinie wody)
10 g Sezamu
100 ml Wody
20 ml Oleju
4 g Soli
Świeża mięta do dekoracji (opcjonalnie)
Akcesoria
Ruszt 2w1 Extra Crisp
Czas przygotowania
Etap 1 /11
Umyj morele, przekrój je na pół i ostrożnie usuń pestki.
Etap 2 /11
Zawiń końcówką plastra boczku jedną połówkę moreli, następnie przyłóż drugą połówkę i owiń całość pozostałą częścią boczku. Powtórz z pozostałymi morelami.
Etap 3 /11
Sos chilli: Posiekaj zieloną papryczkę chilli (razem z gniazdami nasiennymi) oraz cebulę w drobną kostkę.
Etap 4 /11
W Cook4me włącz „średnie smażenie”.
Etap 5 /11
Do nagrzanej misy wlej 20 ml oleju. Dodaj posiekane chilli, cebulę i 10 g sezamu. Podsmażaj przez 2 minuty, często mieszając.
Etap 6 /11
Dodaj sól, wodę, miód i ocet. Wymieszaj.
Etap 7 /11
Na koniec dodaj skrobię ziemniaczaną rozpuszczonej wcześniej w odrobinie wody. Gotuj jeszcze 1–2 minuty, aż sos zgęstnieje.
Etap 8 /11
Przelej gotowy sos do miseczki i odstaw.
Etap 9 /11
Pieczenie moreli: Umyj i wytrzyj misę po przygotowaniu sosu. Włóż do niej kratkę, a na niej ułóż owinięte boczkiem połówki moreli.
Etap 10 /11
Zamknij urządzenie, nałóż nakładkę Extra Crisp. Ustaw temperaturę na 200°C i czas pieczenia na 10 minut.
Etap 11 /11
Przełóż gotowe morele na talerz. Polej je sosem chilli i udekoruj świeżą miętą (opcjonalnie).