Mus czekoladowy z malinami
- Całkowity czas 15 min.
- 15 min.
Czas przygotowania - 0 min.
Gotowanie - 0 min.
Studzenie
Składniki
4 osób
100 g Czekolady 65%
250 ml Śmietanki 30–36% (1 szklanka)
2 Całe jajka
1 Żółtko
0.5 c Cukru (ok. 100 g)
1 łyżeczka Ekstraktu waniliowego
Soli
Czas przygotowania
Etap 1 /5
Przygotuj składniki.
Etap 2 /5
Włącz lekkie smażenie. Wlej śmietankę do misy i podgrzewaj (nie gotuj!), dodaj czekoladę i wciąż mieszając rozpuść ją. Wyjmij misę z masą czekoladową na podstawkę. Wyłącz smażenie.
Etap 3 /5
W osobnej misce ubij 2 jajka + 1 żółtko z cukrem, ekstraktem i szczyptą soli, aż masa będzie jaśniejsza i puszysta (ok. 2–3 minuty mikserem lub trzepaczką).
Etap 4 /5
Do ubitych jajek powoli wlewaj gorącą masę czekoladową, cały czas mieszając (proces temperowania czekolady).
Etap 5 /5
Przelej do miseczek/pucharków i wstaw do lodówki na min. 2 godziny. Udekoruj malinami.