Tagliatelle z grzybami, pancettą i mozzarellą
- Całkowity czas 35 min.
- 15 min.
Czas przygotowania - 20 min.
Gotowanie - 0 min.
Studzenie
Składniki
4 osób
500 g Grzyby (kurki, boczniaki, borowiki itp.)
12 kawałek Pancetta
2 gałka Mozzarella
8 liść Liście szałwii (opcjonalnie)
2 goździk Czosnek
2 kawałek Smalec (lub olej roślinny)
Sól, pieprz
Gałka muszkatołowa
20 cl Śmietanka kremówka
500 g Świeże tagliatelle
6 g Starty Grana Padano
Akcesoria
Ingenio patelnie i garnki
Czas przygotowania
Etap 1 /8
Pamiętaj, aby zdjąć rączkę Ingenio przed gotowaniem na kuchence lub w piekarniku.
Etap 2 /8
Umyj grzyby i pokrój największe na 2 lub 3 części. Pokrój plastry pancetty na paski. Odcedź mozzarellę i pokrój ją w duże kostki. Opłucz i posiekaj szałwię. Obierz i posiekaj czosnek.
Etap 3 /8
Rozgrzej patelnię i poczekaj, aż wskaźnik Thermo-Signal stanie się całkowicie czerwony. Rozpuść smalec.
Etap 4 /8
Dodaj grzyby, czosnek i pancettę. Smaż je, aż grzyby zmiękną, regularnie mieszając.
Etap 5 /8
Dopraw solą i pieprzem. Posyp danie świeżo startą gałką muszkatołową. Dodaj śmietanę. Doprowadź do delikatnego wrzenia i mieszaj, aby rozpuścić śmietanę. Przykryj pokrywką i trzymaj w cieple na bardzo małym ogniu podczas gotowania makaronu.
Etap 6 /8
Wlej 3 litry wody do garnka. Przykryj pokrywką i doprowadź do wrzenia.
Etap 7 /8
Dopraw solą. Włóż tagliatelle do wody i doprowadź do wrzenia. Zmniejsz ogień i gotuj delikatnie według czasu wskazanego na opakowaniu.
Etap 8 /8
Odcedź makaron i przełóż z powrotem do garnka. Polej sosem. Dodaj szałwię i kostki mozzarelli. Wymieszaj, podaj i posyp odrobiną startego Grana Padano.