Nuggetsy z kurczaka
- Całkowity czas 34 min.
- 20 min.
Czas przygotowania - 14 min.
Gotowanie - 0 min.
Studzenie
Składniki
4 osób
500 g Pierś kurczaka
100 g Mąka
2 szt. Jajko
150 g Panko bułka tarta
1 łyżeczka Papryka mielona
1 łyżeczka Czosnek w proszku
Sól i pieprz
Olejek do spryskiwania lub oliwa z oliwek
Czas przygotowania
Etap 1 /6
Pokrój pierś z kurczaka na kawałki o wielkości kęsa. Przygotuj trzy talerze na panierkę: na pierwszym umieść mąkę przyprawioną solą i pieprzem. Na drugim ubij jajka. Na trzecim wymieszaj panko/bułkę tartą z papryką mieloną i czosnkiem suszonym.
Etap 2 /6
Każdy kawałek kurczaka obtocz w mące, strząśnij nadmiar, a następnie zanurz w ubitym jajku i na koniec obtocz w bułce tartej/panko. Umieść obtoczone kawałki na talerzu aż do momentu gotowania. Posmaruj nuggetsy z kurczaka odrobiną oliwy z oliwek dla dodatkowej chrupkości.
Etap 3 /6
Umieść nuggetsy w urządzeniu, nie układając ich na sobie. Rozpocznij smażenie.
Etap 4 /6
Obróć nuggetsy w połowie pieczenia, aby równomiernie się smażyły.
Etap 5 /6
Otwórz urządzenie obiema rękami i wyjmij nuggetsy.
Etap 6 /6
Podawaj od razu, z sosem według wyboru. Smacznego!