Jednogarnkowy makaron z serem
- Całkowity czas 20 min.
- 0 min.
Czas przygotowania - 20 min.
Gotowanie - 0 min.
Studzenie
Składniki
2 osób
600 ml Mleko
200 g Makaron
100 g Utarty ser cheddar
2 łyżka Ser do smarowania
1 łyżeczka Papryka mielona
1 łyżeczka Czosnek w proszku
Sól i pieprz
Opcjonalnie:
100 g Pokrojona w kostkę gotowana szynka lub indyk
Akcesoria
Rondel
Czas przygotowania
Etap 1 /5
W rondlu podgrzej mleko z czosnkiem w proszku i papryką mieloną, aż zacznie się gotować.
Etap 2 /5
Dodaj makaron i gotuj, aż będzie miękki (około 10–12 minut).
Etap 3 /5
Zredukuj ogień do niskiego.
Etap 4 /5
Dodaj starty ser cheddar, ser do smarowania, sól i pieprz. Wymieszaj składniki z makaronem, aż ser rozpuści się w mleku, tworząc gęsty sos.
Etap 5 /5
Opcjonalnie: Dodaj pokrojoną w kostkę szynkę lub indyka do serowego makaronu i wymieszaj. Podgrzewaj przez dodatkowe 2 minuty, aż szynka lub indyk będą ciepłe.