Jednogarnkowa zapiekanka makaronowa z parmezanem
- Całkowity czas 30 min.
- 12 min.
Czas przygotowania - 18 min.
Gotowanie - 0 min.
Studzenie
Składniki
4 osób
1 Cebula
1 goździk Czosnek
100 g Kiełbasa chorizo
10 Pomidor koktajlowy
1 kulka Mozzarella
1 łyżka Oliwa z oliwek
350 g Makaron penne
50 cl Woda
200 g Pokrojone pomidory
1 łyżka Mascarpone
Kilka świeżych liści bazylii
1 łyżka Orzeszki piniowe
Sól, pieprz
50 g Parmezan
Akcesoria
Garnek
Czas przygotowania
Etap 1 /8
Drobno posiekaj cebulę i czosnek. Pokrój kiełbasę chorizo na kawałki i obierz pomidory koktajlowe na połówki. Posiekaj mozzarellę.
Etap 2 /8
W garnku podsmaż cebulę, czosnek, kawałki kiełbasy chorizo i pomidory koktajlowe na rozgrzanej oliwie z oliwek przez 2 minuty.
Etap 3 /8
Dodaj makaron penne, wodę i pokrojone pomidory, zagotuj, następnie zmniejsz ogień i gotuj przez 10 min na średnim ogniu, aż płyn całkowicie się wchłonie.
Etap 4 /8
Rozgrzej grill w piekarniku.
Etap 5 /8
Zdejmij z ognia, dodaj mascarpone, posiekaną bazylię i orzeszki pinii. Dopraw do smaku i wymieszaj.
Etap 6 /8
Posyp mozzarellą i parmezanem.
Etap 7 /8
Grilluj w piekarniku przez 6 minut (w zależności od mocy piekarnika).
Etap 8 /8
Podawaj od razu po wyjęciu z piekarnika.