Pączki
- Całkowity czas 3 godz. 8 min.
- 30 min.
Czas przygotowania - 8 min.
Gotowanie - 2 godz. 30 min.
Studzenie
Składniki
6 osób
80 g Mleko pełnotłuste
20 g Cukier
1 łyżeczka Świeże drożdże
200 g Mąka 550
2 g Sól
10 g Olej
1 sztuka Jajko
10 g Miękkie masło
20 g Cukier waniliowy
Spray z olejem
Czas przygotowania
Etap 1 /6
Podgrzej mleko w mikrofalówce do temperatury między 38°C a 40°C. Upewnij się, że mleko nie jest zbyt gorące, ponieważ może to dezaktywować drożdże. Umieść drożdże w małej misce z ciepłym mlekiem. Wymieszaj, aby połączyć składniki. Odstaw na 3 minuty. Drożdże powinny być rozpuszczone.
Etap 2 /6
Wsyp mąkę i sól do naczynia. Dodaj olej, jajko oraz mieszankę mleka/drożdży/cukru. Zagnieć ręcznie przez 1 minutę, następnie dodaj miękkie masło i zagnieć, aż ciasto się połączy (około 2 minuty). Ciasto powinno pozostać klejące. Przykryj czystą ściereczką i pozostaw do wyrośnięcia na 2 godziny. Powinno zwiększyć objętość trzykrotnie.
Etap 3 /6
Wyłóż ciasto na oprószoną mąką powierzchnię roboczą i delikatnie rozwałkuj na grubość około 1,5 cm. Wytnij pączki za pomocą 7 cm średnicy okrągłej foremki do ciastek. Użyj 3 cm foremki do wycięcia środka. Jeśli nie masz foremki do ciastek, użyj miski lub szklanki o odpowiedniej wielkości.
Etap 4 /6
Przenieś pączki na lekko naoliwione kwadraty folii aluminiowej. Przykryj czystą ściereczką i pozostaw do wyrośnięcia, aż podwoją swój rozmiar (około 30 minut). Przed pieczeniem delikatnie posmaruj pączki odrobiną neutralnego oleju za pomocą pędzla cukierniczego.
Etap 5 /6
Umieść pączki w urządzeniu. Rozpocznij pieczenie.
Etap 6 /6
Pod koniec pieczenia sprawdź, czy pączki uzyskały złotobrązowy kolor. Pozostaw do ostygnięcia na ruszcie, następnie oprósz cukrem waniliowym.