Naleśniki z ricottą, borówkami i syropem klonowym
- Całkowity czas 1 godz. 45 min.
- 15 min.
Czas przygotowania - 30 min.
Gotowanie - 1 godz.
Studzenie
Składniki
4 osób
120 g Mąka
1 łyżeczka Proszek do pieczenia
1 łyżeczka Sól
3 Jajka
20 g Masło niesolone
250 g Ricotta
10 cl Mleko
30 g Cukier
Olej do smażenia
125 g Borówka
1 Butelka Syrop klonowy
Akcesoria
Ingenio patelnie i garnki
Czas przygotowania
Etap 1 /8
Upewnij się, że zdjąłeś uchwyt Ingenio podczas gotowania na płycie grzewczej i/lub w piekarniku.
Etap 2 /8
Wymieszaj mąkę, drożdże i sól. W misce wymieszaj żółtka, roztopione masło, ser ricotta i mleko, aż uzyskasz gładkie ciasto. Wstaw do lodówki na 1 godzinę, jeśli masz wystarczająco dużo czasu.
Etap 3 /8
Ubij białka, ale nie na zbyt sztywno. Dodaj cukier, aby uzyskać błyszczącą pianę. Delikatnie wmieszaj je do pierwszej mieszanki.
Etap 4 /8
Rozgrzej patelnię i poczekaj, aż sygnał termiczny całkowicie zmieni kolor na intensywnie czerwony. Lekko nasmaruj patelnię olejem za pomocą ręcznika kuchennego lub pędzla do pieczenia.
Etap 5 /8
Umieść 3 duże łyżki ciasta na środku patelni. Rozprowadź ciasto, aby uzyskać dużego naleśnika.
Etap 6 /8
Umyj borówki i ułóż jedną czwartą z nich na naleśniku. Smaż, aż spód nabierze brązowego koloru, a brzegi ciasta zaczną się ścinać.
Etap 7 /8
Delikatnie przewróć naleśnik na drugą stronę. Smaż, aż druga strona się zarumieni. Przełóż naleśnik na talerz. Postępuj w ten sam sposób przy smażeniu pozostałych naleśników.
Etap 8 /8
Podawaj gorące naleśniki z borówkami i syropem klonowym.