Revani (greckie ciasto z kaszy manny)
- Całkowity czas 40 min.
- 20 min.
Czas przygotowania - 20 min.
Gotowanie - 0 min.
Studzenie
Składniki
8 osób
550 g Cukier
600 ml Woda
1 szt. Cytryna (starta skórka)
1 laska Cynamon
2 łyżka Miód
8 szt. Jajko
220 g Cukier
2 łyżka Ekstrakt waniliowy
250 g Masło
200 g Kasza manna
200 g Mąka
20 g Proszek do pieczenia
1 szt. Cytryna (starta skórka)
80 g Pistacje
Akcesoria
Ingenio patelnie i garnki
Czas przygotowania
Etap 1 /8
Zacznij od przygotowania syropu, aby zdążył ostygnąć. W rondlu wymieszaj wodę z cukrem. Dodaj skórkę z cytryny, cynamon i miód. Doprowadź do wrzenia, następnie zmniejsz ogień i gotuj na małym ogniu przez około 10 minut. Zdejmij z ognia i pozostaw do ostygnięcia.
Etap 2 /8
Rozgrzej piekarnik do 190°C.
Etap 3 /8
Za pomocą robota kuchennego z końcówką do ubijania lub miksera elektrycznego ubijaj jajka z cukrem przez około 5 minut. Masa powinna być biała i puszysta, o lekkiej, napowietrzonej konsystencji.
Etap 4 /8
Kontynuując ubijanie, stopniowo dodawaj roztopione, przestudzone masło oraz wanilię.
Etap 5 /8
Do miski przesiej kaszę mannę, mąkę i proszek do pieczenia. Dobrze wymieszaj. Za pomocą szpatułki delikatnie połącz suche składniki z masą jajeczno-cukrową. Ciasto powinno być gładkie.
Etap 6 /8
Natłuść 28 cm patelnię masłem i wlej ciasto. Wstaw patelnię do piekarnika i odepnij rączkę Ingenio. Piecz przez 20 minut. Sprawdź patyczkiem lub czubkiem noża - powinien być suchy.
Etap 7 /8
Równomiernie polej gorące ciasto ostudzonym syropem tak, żeby się wchłonął. Pozostaw ciasto, by całkowicie wypiło syrop i wystygło.
Etap 8 /8
Przed podaniem udekoruj posiekanymi pistacjami.
