Revani (greckie ciasto z kaszy manny) - przepisy Patelnie i Garnki | Tefal
Tefal
Przepis według Tefal

Revani (greckie ciasto z kaszy manny)

ratings.0

- /5 -

  • Całkowity czas 40 min.
  • Czas przygotowania
    20 min.
  • Gotowanie
    20 min.
  • Studzenie
    0 min.

Składniki

8 osób

  • 550 g Cukier

  • 600 ml Woda

  • 1 szt. Cytryna (starta skórka)

  • 1 laska Cynamon

  • 2 łyżka Miód

  • 8 szt. Jajko

  • 220 g Cukier

  • 2 łyżka Ekstrakt waniliowy

  • 250 g Masło

  • 200 g Kasza manna

  • 200 g Mąka

  • 20 g Proszek do pieczenia

  • 1 szt. Cytryna (starta skórka)

  • 80 g Pistacje

Akcesoria

  • Ingenio patelnie i garnki
    Ingenio patelnie i garnki

Czas przygotowania

Etap 1 /8

Zacznij od przygotowania syropu, aby zdążył ostygnąć. W rondlu wymieszaj wodę z cukrem. Dodaj skórkę z cytryny, cynamon i miód. Doprowadź do wrzenia, następnie zmniejsz ogień i gotuj na małym ogniu przez około 10 minut. Zdejmij z ognia i pozostaw do ostygnięcia.

  • 550g Cukier
  • 600ml Woda
  • 1szt. Cytryna (starta skórka)
  • 1laska Cynamon
  • 2łyżka Miód

Etap 2 /8

Rozgrzej piekarnik do 190°C.

Etap 3 /8

Za pomocą robota kuchennego z końcówką do ubijania lub miksera elektrycznego ubijaj jajka z cukrem przez około 5 minut. Masa powinna być biała i puszysta, o lekkiej, napowietrzonej konsystencji.

  • 8szt. Jajko
  • 220g Cukier

Etap 4 /8

Kontynuując ubijanie, stopniowo dodawaj roztopione, przestudzone masło oraz wanilię.

  • 2łyżka Ekstrakt waniliowy
  • 250g Masło

Etap 5 /8

Do miski przesiej kaszę mannę, mąkę i proszek do pieczenia. Dobrze wymieszaj. Za pomocą szpatułki delikatnie połącz suche składniki z masą jajeczno-cukrową. Ciasto powinno być gładkie.

  • 8szt. Jajko
  • 220g Cukier
  • 2łyżka Ekstrakt waniliowy
  • 250g Masło
  • 200g Kasza manna
  • 200g Mąka
  • 20g Proszek do pieczenia

Etap 6 /8

Natłuść 28 cm patelnię masłem i wlej ciasto. Wstaw patelnię do piekarnika i odepnij rączkę Ingenio. Piecz przez 20 minut. Sprawdź patyczkiem lub czubkiem noża - powinien być suchy.

  • 250g Masło

Etap 7 /8

Równomiernie polej gorące ciasto ostudzonym syropem tak, żeby się wchłonął. Pozostaw ciasto, by całkowicie wypiło syrop i wystygło.

  • 550g Cukier
  • 600ml Woda
  • 1szt. Cytryna (starta skórka)
  • 1laska Cynamon
  • 2łyżka Miód

Etap 8 /8

Przed podaniem udekoruj posiekanymi pistacjami.

  • 80g Pistacje