Placki z ricottą i sezonowymi owocami
- Całkowity czas 25 min.
- 10 min.
Czas przygotowania - 15 min.
Gotowanie - 0 min.
Studzenie
Składniki
4 osób
2 Jajka
250 g Ricotta
12.5 cl Mleko
90 g Mąka
1 łyżeczka Proszek do pieczenia
Sól
2 łyżka Neutralny olej
Sezonowe owoce
Akcesoria
Ingenio patelnie i garnki
Czas przygotowania
Etap 1 /6
Upewnij się, że zdejmujesz rączkę Ingenio podczas pieczenia na blasze i/lub w piekarniku.
Etap 2 /6
Oddziel białka od żółtek. Ubij białka na pianę.
Etap 3 /6
Utrzyj żółtka z ricottą i mlekiem. Stopniowo dodawaj mąkę, proszek do pieczenia i szczyptę soli, mieszając całość.
Etap 4 /6
Delikatnie wmieszaj ubite białka. Ciasto powinno być lekko gęste.
Etap 5 /6
Rozgrzej patelnię do naleśników i poczekaj, aż wskaźnik Thermo-Signal całkowicie zmieni kolor na czerwony. Rozgrzej olej. Nalewaj ciasto chochlą, aby utworzyć średniej wielkości placki. Smaż przez 2 minuty z każdej strony.
Etap 6 /6
Podawaj z sezonowymi świeżymi owocami.