Gazpacho z pomidorów i moreli
- Całkowity czas 1 godz. 40 min.
- 25 min.
Czas przygotowania - 5 min.
Gotowanie - 1 godz. 10 min.
Studzenie
Składniki
4 osób
800 g Dojrzałe pomidory
300 g Świeże morele
1 Czerwona cebula
1 Żółta papryka
2 goździk Czosnek
4 łyżka Oliwa z oliwek
2 łyżka Ocet balsamiczny
0.5 Obrany ogórek
10 liść Świeża bazylia
2 łyżka Sok z cytryny
Sól
Pieprz
Akcesoria
Ingenio patelnie i garnki
Czas przygotowania
Etap 1 /7
Pokrój pomidory na ćwiartki, a morele na połówki. Czerwoną cebulę, żółtą paprykę i czosnek pokrój w cienkie plasterki.
Etap 2 /7
Rozgrzej nieprzywierającą patelnię na średnim ogniu z 1 łyżką oleju. Poczekaj, aż wskaźnik Thermo-Signal całkowicie się zaczerwieni, zanim dodasz składniki. Smaż pomidory i morele przez 5 minut, aż lekko się skarmelizują.
Etap 3 /7
Dodaj czerwoną cebulę, paprykę i czosnek, a następnie podsmaż przez kolejne 5 minut.
Etap 4 /7
Odstaw pieczone składniki do ostygnięcia na 10 minut.
Etap 5 /7
Przełóż pomidory, morele, cebulę i czosnek do blendera. Dodaj oliwę z oliwek, ocet balsamiczny, ogórek, sok z cytryny, sól i pieprz. Zmiksuj całość, aż uzyskasz gładką konsystencję.
Etap 6 /7
Schładzaj w lodówce przez co najmniej 1 godzinę, aby smaki dobrze się przegryzły.
Etap 7 /7
Podawaj schłodzone gazpacho, udekorowane świeżymi liśćmi bazylii.