Rolada cielęca faszerowana grzybami i koperkiem - przepisy Cook4Me | Tefal
Tefal
Przepis według Tefal

Rolada cielęca faszerowana grzybami i koperkiem

ratings.0

- /5 -

  • Całkowity czas 35 min.
  • Czas przygotowania
    35 min.
  • Gotowanie
    0 min.
  • Studzenie
    0 min.

Składniki

6 osób

  • 1.5 kg Łaty cielęcej

  • 150 g Suszonych podgrzybków

  • 100 g Wędzonego boczku

  • 3 Duże cebule

  • 1 Marchewka

  • 1 Marchewka

  • 1 Pietruszka (korzeń)

  • 3 Ogórki kiszone

  • 2 łyżka Musztardy

  • 1 pęczek Koperku

  • 4 Ząbki czosnku

  • 1 łyżeczka Tymianku

  • 6 Ziaren ziela angielskiego

  • 3 Liście laurowe

  • 400 ml Wody

  • 50 ml Oleju

  • Sól i pieprz do smaku

Czas przygotowania

Etap 1 /14

Suszone podgrzybki namocz w gorącej wodzie, odsącz i zmiel w maszynce do mielenia. Wodę z moczenia zachowaj.

  • 150g Suszonych podgrzybków

Etap 2 /14

Boczek, marchewkę i ogórki kiszone pokrój w drobną kostkę. Cebulę pokrój w piórka.

  • 100g Wędzonego boczku
  • 3 Duże cebule
  • 1 Marchewka
  • 3 Ogórki kiszone

Etap 3 /14

W Cook4me włącz średnie podsmażanie. Po rozgrzaniu wlej olej i obsmaż cebulę z boczkiem do lekkiego zrumienienia.

  • 100g Wędzonego boczku
  • 3 Duże cebule
  • 50ml Oleju

Etap 4 /14

Dodaj grzyby i marchewkę. Smaż około 8 minut.

  • 150g Suszonych podgrzybków
  • 1 Marchewka

Etap 5 /14

Przełóż farsz do miski i lekko przestudź. Następnie dodaj do niego posiekany czosnek i ogórki kiszone. Dopraw solą i pieprzem.

  • 3 Ogórki kiszone
  • 4 Ząbki czosnku
  • Sól i pieprz do smaku

Etap 6 /14

Łatę rozłóż na desce i oczyść z chrząstek.

  • 1.5kg Łaty cielęcej

Etap 7 /14

Natrzyj łatę solą, pieprzem i tymiankiem. Posmaruj musztardą i posyp drobno posiekanym koperkiem.

  • 2łyżka Musztardy
  • 1pęczek Koperku
  • 1łyżeczka Tymianku
  • Sól i pieprz do smaku

Etap 8 /14

Rozłóż farsz równo na mięsie i zwiń mięso składając boki do środka (jak krokieta). Zwiąż dokładnie sznurkiem, aby rolada nie rozwinęła się podczas gotowania.

Etap 9 /14

Włóż roladę do Cook4me i zalej wodą z moczenia grzybów.

Etap 10 /14

Dodaj grubo pokrojoną marchewkę i pietruszkę, liście laurowe i ziele angielskie. Lekko posól i popieprz.

  • 1 Marchewka
  • 1 Pietruszka (korzeń)
  • 6 Ziaren ziela angielskiego
  • 3 Liście laurowe
  • Sól i pieprz do smaku

Etap 11 /14

Gotuj pod wysokim ciśnieniem przez 55 minut.

Etap 12 /14

Po zakończonym gotowaniu delikatnie wyjmij roladę za sznurki i przełóż na deskę.

Etap 13 /14

Pozwól roladzie lekko ostygnąć, a następnie pokrój ją na grube plastry.

Etap 14 /14

Podawaj z ziemniakami, polewając grzybowym wywarem z rolady.