Roladki z cukinii z twarogiem i szpinakiem w sosie pomidorowym
- Całkowity czas 20 min.
- 20 min.
Czas przygotowania - 0 min.
Gotowanie - 0 min.
Studzenie
Składniki
1 porcja
0.5 Średniej cukinii (150 g)
0.5 Kostki twarogu tłustego (100 g)
3 Garście świeżego szpinaku (75 g)
0.5 Cebuli czerwonej (55 g)
0.75 c Passaty pomidorowej (150 g)
0.5 Ząbka czosnku (3,5 g)
1 szczypta Soli (1 g)
1 szczypta Pieprzu (1 g)
0.5 łyżeczka Oliwy z oliwek (2,5 g)
0.5 łyżeczka Suszonej bazylii (2 g)
1 łyżeczka Parmezanu (5 g)
Czas przygotowania
Etap 1 /9
Pokrój cukinię w plastry wzdłuż dłuższej krawędzi (najlepiej za pomocą obieraczki do warzyw), oprósz solą i odstaw na 10 minut.
Etap 2 /9
Osusz plastry i delikatnie grilluj na suchej patelni 3–4 minuty.
Etap 3 /9
Posiekaj cebulę, podsmaż ją na oliwie do miękkości. Dodaj szpinak i smaż, aż zwiędnie.
Etap 4 /9
Przestudź szpinak, wymieszaj z twarogiem. Dopraw solą i pieprzem (farsz).
Etap 5 /9
Podgrzej passatę, zredukuj przez 10–15 minut. Dopraw bazylią, solą i pieprzem (sos).
Etap 6 /9
Nałóż farsz na cukinię i zwiń w roladki.
Etap 7 /9
Wlej sos do naczynia i ułóż w nim roladki.
Etap 8 /9
Posyp roladki startym serem.
Etap 9 /9
Piecz w air fryerze w 180°C przez 8–10 minut.
