Ryba z frytkami
- Całkowity czas 1 godz. 5 min.
- 20 min.
Czas przygotowania - 45 min.
Gotowanie - 0 min.
Studzenie
Składniki
4 osób
4 Filety z dorsza (lub innej białej ryby)
120 g Mąka
1 łyżeczka Proszek do pieczenia
1 łyżeczka Papryka mielona
200 ml Piwo lub woda gazowana
Spray olejowy lub oliwa z oliwek
800 g Mrożone frytki
Sól i pieprz
Cytryna
Sos tatarski lub majonez
Czas przygotowania
Etap 1 /8
Przygotuj ciasto, mieszając mąkę, proszek do pieczenia, paprykę mieloną, sól i pieprz w misce. Stopniowo dodawaj piwo lub wodę gazowaną, mieszając do uzyskania gładkiego ciasta.
Etap 2 /8
Zanurz filety rybne w cieście, upewniając się, że są dobrze pokryte.
Etap 3 /8
Umieść filety w urządzeniu. Rozpocznij pieczenie.
Etap 4 /8
Odwróć je w połowie procesu pieczenia, aby ryba była równomiernie złocista i chrupiąca. Otwórz urządzenie obiema rękami i wyjmij rybę z urządzenia.
Etap 5 /8
Umieść frytki w urządzeniu. Rozpocznij pieczenie. Wstrząśnij w połowie pieczenia, aby zapewnić równomierne zrumienienie.
Etap 6 /8
Otwórz urządzenie. Przełóż frytki do miski i przypraw.
Etap 7 /8
Umieść filety ponownie w urządzeniu. Uruchom pieczenie ponownie, aby je podgrzać.
Etap 8 /8
Podawaj filety rybne natychmiast z chrupiącymi frytkami, cząstkami cytryny oraz sosem tatarskim lub majonezem.