Ryż basmati na chrupko z kminem
- Całkowity czas 23 min.
- 8 min.
Czas przygotowania - 15 min.
Gotowanie - 0 min.
Studzenie
Składniki
4 osób
300 g Ryżu basmati
200 g Szpinaku baby
450 ml Wody
1 łyżeczka Kminu rzymskiego
1 Strączek chili
4 Ząbki czosnku
2 g Soli
40 ml Oleju
0.5 Cytryny
Czas przygotowania
Etap 1 /10
Ryż wsypujemy do misy Cook4me, dodajemy kmin i sól. Zalewamy wodą i mieszamy.
Etap 2 /10
Gotujemy pod ciśnieniem (niskie ciśnienie) przez 5 minut.
Etap 3 /10
W międzyczasie siekamy chili, czosnek, dodajemy sól i siekamy razem.
Etap 4 /10
Do osobnej miski wrzucamy czosnek z chili, dodajemy olej i sok z cytryny. Mieszamy.
Etap 5 /10
Dodajemy młody szpinak. Mieszamy, żeby sos oblepił szpinak. Wygniatamy lekko, aby całość zmniejszyła objętość o połowę.
Etap 6 /10
Po zakończonym gotowaniu przechodzimy w tryb podgrzewania i tak utrzymujemy ryż przez 15 minut, aby się uprażył.
Etap 7 /10
Włączamy mocne smażenie. Polewamy olejem po brzegach misy. Smażymy 4 minuty.
Etap 8 /10
Następnie delikatnie podważamy ryż po brzegach misy i smażymy kolejne 4 minuty.
Etap 9 /10
Wykładamy szpinak na dnie głębszego talerza.
Etap 10 /10
Gotowy ryż wysuwamy na deskę i kroimy w kwadraty, układamy na szpinaku. Polewamy miodem i dekorujemy, np. kolendrą.
