Ryż basmati na chrupko z kminem - przepisy Cookeo V3 | Tefal
Jurek Sobieniak
Przepis według Jurek Sobieniak

Ryż basmati na chrupko z kminem

ratings.0

- /5 -

  • Całkowity czas 23 min.
  • Czas przygotowania
    8 min.
  • Gotowanie
    15 min.
  • Studzenie
    0 min.

Składniki

4 osób

  • 300 g Ryżu basmati

  • 200 g Szpinaku baby

  • 450 ml Wody

  • 1 łyżeczka Kminu rzymskiego

  • 1 Strączek chili

  • 4 Ząbki czosnku

  • 2 g Soli

  • 40 ml Oleju

  • 0.5 Cytryny

Czas przygotowania

Etap 1 /10

Ryż wsypujemy do misy Cook4me, dodajemy kmin i sól. Zalewamy wodą i mieszamy.

  • 300g Ryżu basmati
  • 450ml Wody
  • 1łyżeczka Kminu rzymskiego
  • 2g Soli

Etap 2 /10

Gotujemy pod ciśnieniem (niskie ciśnienie) przez 5 minut.

Etap 3 /10

W międzyczasie siekamy chili, czosnek, dodajemy sól i siekamy razem.

  • 1 Strączek chili
  • 4 Ząbki czosnku
  • 2g Soli

Etap 4 /10

Do osobnej miski wrzucamy czosnek z chili, dodajemy olej i sok z cytryny. Mieszamy.

  • 40ml Oleju
  • 0.5 Cytryny

Etap 5 /10

Dodajemy młody szpinak. Mieszamy, żeby sos oblepił szpinak. Wygniatamy lekko, aby całość zmniejszyła objętość o połowę.

  • 200g Szpinaku baby

Etap 6 /10

Po zakończonym gotowaniu przechodzimy w tryb podgrzewania i tak utrzymujemy ryż przez 15 minut, aby się uprażył.

Etap 7 /10

Włączamy mocne smażenie. Polewamy olejem po brzegach misy. Smażymy 4 minuty.

Etap 8 /10

Następnie delikatnie podważamy ryż po brzegach misy i smażymy kolejne 4 minuty.

Etap 9 /10

Wykładamy szpinak na dnie głębszego talerza.

Etap 10 /10

Gotowy ryż wysuwamy na deskę i kroimy w kwadraty, układamy na szpinaku. Polewamy miodem i dekorujemy, np. kolendrą.