Ryż po indyjsku
- Całkowity czas 10 min.
- 10 min.
Czas przygotowania - 0 min.
Gotowanie - 0 min.
Studzenie
Składniki
2 osób
300 g Mielonej wołowiny
200 g Ryżu basmati
1 Cebula (100 g)
1 Pomidor (200 g)
1 łyżeczka Tartego czosnku
1 łyżeczka Tartego imbiru
0.5 łyżeczka Kurkumy
0.5 łyżeczka Kminu rzymskiego
0.5 łyżeczka Cukru
0.5 łyżeczka Słodkiej papryki
0.5 łyżeczka Kardamonu
1 laska Cynamonu
1 łyżeczka Pieprzu białego
1 łyżeczka Soli
2 Liście laurowe
Chili wg uznania
3 Liście mięty
Kolendry
1 łyżka Oleju roślinnego
530 ml Wody
Czas przygotowania
Etap 1 /8
Przygotuj składniki.
Etap 2 /8
Ryż opłucz pod bieżącą wodą, cebulę pokrój w kostkę. Pomidora sparz, zdejmij skórkę i pokrój w kostkę. Imbir i czosnek zetrzyj na małych oczkach tarki.
Etap 3 /8
Przygotuj wszystkie przyprawy. Liście kolendry i mięty umyj i porwij na mniejsze kawałki.
Etap 4 /8
Dodaj do Cook4me 1 łyżkę oleju i wrzuć mięso. Smaż przez 3 minuty. Po tym czasie dorzuć cebulę i smaż dalej 1 minutę.
Etap 5 /8
Następnie dodaj po łyżeczce tartego imbiru i czosnku i podsmażaj dalej przez kolejną minutę. Na samym końcu dodaj resztę przypraw, pomidora, miętę i kolendrę i smaż ostatnią minutę.
Etap 6 /8
Do garnka dodaj 530 ml wody oraz ryż. Przemieszaj wszystko.
Etap 7 /8
Gotuj pod ciśnieniem w trybie niskim przez 7 minut.
Etap 8 /8
Po otwarciu bardzo delikatnie wszystko przemieszaj. Podawaj ze świeżymi warzywami i kwaśną śmietaną.
