Ryż po indyjsku - przepisy Cook4Me | Tefal
Kiszka Ziemniaczana
Przepis według Kiszka Ziemniaczana

Ryż po indyjsku

ratings.0

- /5 -

  • Całkowity czas 10 min.
  • Czas przygotowania
    10 min.
  • Gotowanie
    0 min.
  • Studzenie
    0 min.

Składniki

2 osób

  • 300 g Mielonej wołowiny

  • 200 g Ryżu basmati

  • 1 Cebula (100 g)

  • 1 Pomidor (200 g)

  • 1 łyżeczka Tartego czosnku

  • 1 łyżeczka Tartego imbiru

  • 0.5 łyżeczka Kurkumy

  • 0.5 łyżeczka Kminu rzymskiego

  • 0.5 łyżeczka Cukru

  • 0.5 łyżeczka Słodkiej papryki

  • 0.5 łyżeczka Kardamonu

  • 1 laska Cynamonu

  • 1 łyżeczka Pieprzu białego

  • 1 łyżeczka Soli

  • 2 Liście laurowe

  • Chili wg uznania

  • 3 Liście mięty

  • Kolendry

  • 1 łyżka Oleju roślinnego

  • 530 ml Wody

Czas przygotowania

Etap 1 /8

Przygotuj składniki.

  • 300g Mielonej wołowiny
  • 200g Ryżu basmati
  • 1 Cebula (100 g)
  • 1 Pomidor (200 g)
  • 1łyżeczka Tartego czosnku
  • 1łyżeczka Tartego imbiru
  • 0.5łyżeczka Kurkumy
  • 0.5łyżeczka Kminu rzymskiego
  • 0.5łyżeczka Cukru
  • 0.5łyżeczka Słodkiej papryki
  • 0.5łyżeczka Kardamonu
  • 1laska Cynamonu
  • 1łyżeczka Pieprzu białego
  • 1łyżeczka Soli
  • 2 Liście laurowe
  • Chili wg uznania
  • 3 Liście mięty
  • garść Kolendry
  • 1łyżka Oleju roślinnego
  • 530ml Wody

Etap 2 /8

Ryż opłucz pod bieżącą wodą, cebulę pokrój w kostkę. Pomidora sparz, zdejmij skórkę i pokrój w kostkę. Imbir i czosnek zetrzyj na małych oczkach tarki.

  • 200g Ryżu basmati
  • 1 Cebula (100 g)
  • 1 Pomidor (200 g)
  • 1łyżeczka Tartego czosnku
  • 1łyżeczka Tartego imbiru

Etap 3 /8

Przygotuj wszystkie przyprawy. Liście kolendry i mięty umyj i porwij na mniejsze kawałki.

  • 0.5łyżeczka Kurkumy
  • 0.5łyżeczka Kminu rzymskiego
  • 0.5łyżeczka Cukru
  • 0.5łyżeczka Słodkiej papryki
  • 0.5łyżeczka Kardamonu
  • 1laska Cynamonu
  • 1łyżeczka Pieprzu białego
  • 1łyżeczka Soli
  • 2 Liście laurowe
  • Chili wg uznania
  • 3 Liście mięty
  • garść Kolendry

Etap 4 /8

Dodaj do Cook4me 1 łyżkę oleju i wrzuć mięso. Smaż przez 3 minuty. Po tym czasie dorzuć cebulę i smaż dalej 1 minutę.

  • 300g Mielonej wołowiny
  • 1 Cebula (100 g)
  • 1łyżka Oleju roślinnego

Etap 5 /8

Następnie dodaj po łyżeczce tartego imbiru i czosnku i podsmażaj dalej przez kolejną minutę. Na samym końcu dodaj resztę przypraw, pomidora, miętę i kolendrę i smaż ostatnią minutę.

  • 1 Pomidor (200 g)
  • 1łyżeczka Tartego czosnku
  • 1łyżeczka Tartego imbiru
  • 0.5łyżeczka Kurkumy
  • 0.5łyżeczka Kminu rzymskiego
  • 0.5łyżeczka Cukru
  • 0.5łyżeczka Słodkiej papryki
  • 0.5łyżeczka Kardamonu
  • 1laska Cynamonu
  • 1łyżeczka Pieprzu białego
  • 1łyżeczka Soli
  • 2 Liście laurowe
  • Chili wg uznania
  • 3 Liście mięty
  • garść Kolendry

Etap 6 /8

Do garnka dodaj 530 ml wody oraz ryż. Przemieszaj wszystko.

  • 200g Ryżu basmati
  • 530ml Wody

Etap 7 /8

Gotuj pod ciśnieniem w trybie niskim przez 7 minut.

Etap 8 /8

Po otwarciu bardzo delikatnie wszystko przemieszaj. Podawaj ze świeżymi warzywami i kwaśną śmietaną.