Sałatka z pieczonej dyni z rukolą i ciecierzycą - przepisy EASY FRY & GRILL 2 in 1 MECHANICAL | Tefal
Tefal
Przepis według Tefal

Sałatka z pieczonej dyni z rukolą i ciecierzycą

ratings.0

- /5 -

  • Całkowity czas 10 min.
  • Czas przygotowania
    10 min.
  • Gotowanie
    0 min.
  • Studzenie
    0 min.

Składniki

1 porcja

  • 1 c Dyni hokkaido (100 g)

  • 2.5 łyżka Ciecierzycy konserwowej (50 g)

  • 1 garść Rukoli (30 g)

  • 1 łyżeczka Oliwy z oliwek (5 g)

  • 1 G)

  • 1 szczypta Soli (1 g)

  • 1 szczypta Pieprzu (1 g)

  • 1 łyżka Pestek dyni (10 g)

  • 0.5 łyżeczka Miodu (5 g)

  • 1 łyżka Pasty tahini (10 g)

  • 1 łyżka Soku z cytryny (10 g)

  • 1 łyżka Wody (10–15 g)

  • 1 szczypta Czosnku granulowanego (1 g)

Czas przygotowania

Etap 1 /6

Dynię skrop oliwą, posyp papryką, solą i pieprzem.

  • 1c Dyni hokkaido (100 g)
  • 1łyżeczka Oliwy z oliwek (5 g)
  • 1 G)
  • 1szczypta Soli (1 g)
  • 1szczypta Pieprzu (1 g)

Etap 2 /6

Piecz w 180°C przez 12–15 minut, aż dynia będzie miękka i rumiana.

Etap 3 /6

W misce wymieszaj rukolę, ciecierzycę i upieczoną dynię.

  • 2.5łyżka Ciecierzycy konserwowej (50 g)
  • 1garść Rukoli (30 g)

Etap 4 /6

Posyp pestkami dyni.

  • 1łyżka Pestek dyni (10 g)

Etap 5 /6

W miseczce wymieszaj tahini z sokiem z cytryny, miodem, solą i czosnkiem. Stopniowo dodawaj wodę, aż sos stanie się gładki i lekko płynny.

  • 1szczypta Soli (1 g)
  • 0.5łyżeczka Miodu (5 g)
  • 1łyżka Pasty tahini (10 g)
  • 1łyżka Soku z cytryny (10 g)
  • 1łyżka Wody (10–15 g)
  • 1szczypta Czosnku granulowanego (1 g)

Etap 6 /6

Polej całość sosem i podawaj.