Sałatka z pieczonej dyni z rukolą i ciecierzycą
- Całkowity czas 10 min.
- 10 min.
Czas przygotowania - 0 min.
Gotowanie - 0 min.
Studzenie
Składniki
1 porcja
1 c Dyni hokkaido (100 g)
2.5 łyżka Ciecierzycy konserwowej (50 g)
1 garść Rukoli (30 g)
1 łyżeczka Oliwy z oliwek (5 g)
1 G)
1 szczypta Soli (1 g)
1 szczypta Pieprzu (1 g)
1 łyżka Pestek dyni (10 g)
0.5 łyżeczka Miodu (5 g)
1 łyżka Pasty tahini (10 g)
1 łyżka Soku z cytryny (10 g)
1 łyżka Wody (10–15 g)
1 szczypta Czosnku granulowanego (1 g)
Czas przygotowania
Etap 1 /6
Dynię skrop oliwą, posyp papryką, solą i pieprzem.
Etap 2 /6
Piecz w 180°C przez 12–15 minut, aż dynia będzie miękka i rumiana.
Etap 3 /6
W misce wymieszaj rukolę, ciecierzycę i upieczoną dynię.
Etap 4 /6
Posyp pestkami dyni.
Etap 5 /6
W miseczce wymieszaj tahini z sokiem z cytryny, miodem, solą i czosnkiem. Stopniowo dodawaj wodę, aż sos stanie się gładki i lekko płynny.
Etap 6 /6
Polej całość sosem i podawaj.
