Burritos z łososiem, wędzonym łososiem i guacamole
- Całkowity czas 35 min.
- 20 min.
Czas przygotowania - 15 min.
Gotowanie - 0 min.
Studzenie
Składniki
4 osób
1 Sałata rzymska
1 Pomidor
Kilka chipsów tortilla
2 filet Olej roślinny
3 Świeże steki z łososia, bez skóry
20 cl Bulion rybny (lub osolona woda)
200 g Ryż długoziarnisty
Sól, pieprz
1 Cytryna (sok)
4 Tortille
100 g Starty cheddar
200 g Guacamole
4 kawałek Wędzony łosoś
1 Garnek Sos salsa do podania
Akcesoria
Patelnia
Czas przygotowania
Etap 1 /7
Umyj i posiekaj sałatę rzymską. Umyj i pokrój pomidory w kostkę.
Etap 2 /7
Wymieszaj sałatę i pomidory, a następnie wyłóż je na półmisek. Odłóż na bok. Pokrusz chipsy tortilla na duże kawałki.
Etap 3 /7
Rozgrzej patelnię i poczekaj, aż wskaźnik Thermo-Signal stanie się całkowicie czerwony. Wlej połowę oleju. Smaż rybę z obu stron na złoty kolor.
Etap 4 /7
Dodaj bulion rybny. Doprowadź do wrzenia. Gotuj na małym ogniu przez 4 minuty. Rybę dokładnie ugotuj. Wyjmij rybę za pomocą łyżki cedzakowej. Do gorącego bulionu rybnego wsyp ugotowany ryż. Wyłącz ogień.
Etap 5 /7
Rozdrobnij rybę. Dopraw solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Odcedź ryż i wymieszaj go z rybą. Trzymaj w cieple.
Etap 6 /7
Rozgrzej patelnię i poczekaj, aż wskaźnik Thermo-Signal stanie się całkowicie czerwony. Wlej pozostały olej na patelnię. Umieść tortille na patelni i rozgrzewaj je jedna po drugiej. Skrop je kilkoma kroplami wody.
Etap 7 /7
Posyp każdą tortillę startym serem. Na każdej rozprowadź 1/4 guacamole. Połóż plaster wędzonego łososia. Ułóż 1/4 ryżu z rybą oraz kawałki chipsów i zwiń tortillę, tworząc burrito. Ułóż burritos na sałacie i podawaj z sosem salsa.