Sernik z rodzynkami
- Całkowity czas 50 min.
- 10 min.
Czas przygotowania - 40 min.
Gotowanie - 0 min.
Studzenie
Składniki
4 osób
400 g twarogu sernikowego
100 g śmietany 18%
80 g cukru pudru
2 jajka
1 łyżeczka cukru waniliowego
1 szczypta soli
25 g roztopionego masła
20 g budyniu waniliowego
30 g rodzynków
20 g skórki pomarańczowej
Akcesoria
Extra Crisp
Czas przygotowania
Etap 1 /4
Jajka ubić z 80 g cukru pudru i szczyptą soli.
Etap 2 /4
W misce wymieszać szpatułką całość składników do połączenia w jednolitą masę: 400 g twarogu sernikowego, 100 g śmietany, ubite jajka z cukrem, 20 g budyniu waniliowego, łyżeczkę cukru waniliowego, 25 g rozpuszczonego masła. Dorzucić rodzynki i skórkę pomarańczową, wymieszać.
Etap 3 /4
Formę o średnicy 19 cm wysmarować masłem lub wyłożyć papierem do pieczenia. Masę sernikową przelać do formy. Formę włożyć do misy urządzenia, na koszyk do gotowania na parze.
Etap 4 /4
Nałożyć pokrywę do zapiekania Extra Crisp, zapiekać na programie manualnym w temperaturze 170°C przez 40 minut. Po zakończeniu zapiekania wyłączyć pokrywę, ale zostawić ją założoną jeszcze przez 10 minut, żeby sernik nie opadł. Podawać po wystudzeniu.





