Halloweenowe ciasto Jack Skellington
- Całkowity czas 1 godz. 50 min.
- 40 min.
Czas przygotowania - 40 min.
Gotowanie - 30 min.
Studzenie
Składniki
4 osób
100 g Miękkie masło
1 szczypta Drobna sól
80 g Cukier puder
1 Jajko
200 g Mąka 550
35 g Masło
35 g Cukier
1 łyżeczka Mielony cynamon
6 Jabłka Royal Gala
1 łyżka Śmietana słodka
Akcesoria
Ingenio patelnie i garnki
Czas przygotowania
Etap 1 /12
Przygotowanie ciasta: wymieszaj miękkie masło z solą i cukrem pudrem ręcznie lub za pomocą robota. Dodaj jajko i energicznie mieszaj. Dodaj mąkę i mieszaj, aż ciasto uformuje się w kulkę.
Etap 2 /12
Na oprószonym mąką blacie uderz kilka razy ciastem dłonią, aby rozprowadzić i rozgnieść ewentualne kawałki masła. Zawiń je w folię kuchenną i włóż do lodówki na co najmniej 30 minut.
Etap 3 /12
Przygotowanie karmelizowanych jabłek: obierz jabłka, usuń gniazda nasienne, pokrój je na ćwiartki, a następnie na kostki. Poczekaj, aż Thermo-Signal całkowicie zaczerwieni się, zanim dodasz składniki. Roztop masło z cukrem, aby uzyskać bursztynowy karmel.
Etap 4 /12
Dodaj jabłka do karmelu i smaż na średnim ogniu przez około dziesięć minut, aż wilgoć z karmelu wyparuje. Dodaj cynamon i wymieszaj.
Etap 5 /12
Rozgrzej piekarnik do 180°C.
Etap 6 /12
Lekko posmaruj wnętrze patelni Ingenio. Za pomocą wałka rozwałkuj słodkie ciasto na grubość około 3 mm i wyłóż nim patelnię. Równomiernie rozłóż karmelizowane jabłka, wygładzając powierzchnię jak najbardziej. Odstaw.
Etap 7 /12
Uformuj pozostałe ciasto w kulkę, a następnie ponownie rozwałkuj na arkuszu papieru do pieczenia, na grubość około 3 mm.
Etap 8 /12
Wytnij swój halloweenowy wzór (Skellington) za pomocą ostrego noża, a następnie umieść w zamrażarce na około dziesięć minut.
Etap 9 /12
Umieść wzór na cieście, a następnie delikatnie zdejmij papier do pieczenia. Dopasuj do brzegów palcami, aby pasował do patelni.
Etap 10 /12
Za pomocą pędzla usuń nadmiar mąki, a następnie pokryj ciasto śmietanką.
Etap 11 /12
Piecz przez 40 minut.
Etap 12 /12
Przed podaniem lekko przestudź.

