Śliwki pod kruszonką - przepisy Easy Fry Mega | Tefal
Przepis według Daru

Śliwki pod kruszonką

ratings.0

- /5 -

  • Całkowity czas 50 min.
  • Czas przygotowania
    30 min.
  • Gotowanie
    20 min.
  • Studzenie
    0 min.

Składniki

5 osób

  • 500 g śliwka

  • 150 g mąka pszenna

  • 100 g cukier

  • 100 g masło

  • 1 łyżka cukier

  • 1 łyżka Mąka ziemniaczana

Czas przygotowania

Etap 1 /4

Śliwki umyj, przekrój na pół, usuń pestki, a następnie pokrój każdą połówkę na cztery części (czyli łącznie na osiem części z jednej śliwki). Do pokrojonych śliwek wsyp łyżkę cukru i łyżkę mąki ziemniaczanej. Dokładnie wymieszaj, aby owoce równomiernie się pokryły.

  • 500g śliwka
  • 1łyżka cukier
  • 1łyżka Mąka ziemniaczana

Etap 2 /4

Zrób kruszonkę: W misce połącz mąkę pszenną, cukier i zimne masło. Rozcieraj palcami, aż powstaną grudki przypominające mokry piasek.

  • 150g mąka pszenna
  • 100g cukier
  • 100g masło

Etap 3 /4

Na dno małych foremek (np. ceramicznych kokilek) przełóż śliwki, a następnie posyp je kruszonką.

Etap 4 /4

Wstaw foremki do koszyka airfryera i piecz przez 20 minut w 180°C, aż kruszonka będzie złocista, a śliwki lekko się skarmelizują.