Śliwki pod kruszonką
- Całkowity czas 50 min.
- 30 min.
Czas przygotowania - 20 min.
Gotowanie - 0 min.
Studzenie
Składniki
5 osób
500 g śliwka
150 g mąka pszenna
100 g cukier
100 g masło
1 łyżka cukier
1 łyżka Mąka ziemniaczana
Czas przygotowania
Etap 1 /4
Śliwki umyj, przekrój na pół, usuń pestki, a następnie pokrój każdą połówkę na cztery części (czyli łącznie na osiem części z jednej śliwki). Do pokrojonych śliwek wsyp łyżkę cukru i łyżkę mąki ziemniaczanej. Dokładnie wymieszaj, aby owoce równomiernie się pokryły.
Etap 2 /4
Zrób kruszonkę: W misce połącz mąkę pszenną, cukier i zimne masło. Rozcieraj palcami, aż powstaną grudki przypominające mokry piasek.
Etap 3 /4
Na dno małych foremek (np. ceramicznych kokilek) przełóż śliwki, a następnie posyp je kruszonką.
Etap 4 /4
Wstaw foremki do koszyka airfryera i piecz przez 20 minut w 180°C, aż kruszonka będzie złocista, a śliwki lekko się skarmelizują.




