Sos ragu bolognese do makaronu
- Całkowity czas 15 min.
- 15 min.
Czas przygotowania - 0 min.
Gotowanie - 0 min.
Studzenie
Składniki
6 osób
450 g Mielonej wołowiny
600 g Passaty pomidorowej
100 g Cebuli
100 g Marchwi
100 g Selera naciowego
2 Ząbki czosnku
150 g Czerwonego wina (opcjonalnie)
25 g Oleju rzepakowego
10 g Cukru
15 g Soli
Pieprzu
Liści bazylii cynamonowej
Czas przygotowania
Etap 1 /8
Przygotuj wszystkie składniki.
Etap 2 /8
Obierz i pokrój w drobną kostkę marchew, cebulę i seler naciowy. Czosnek obierz i drobno posiekaj.
Etap 3 /8
W Cook4me włącz mocne smażenie. Do nagrzanej misy wlej olej, dodaj mieloną wołowinę oraz sól. Smaż przez 5 minut, mieszając od czasu do czasu.
Etap 4 /8
Dodaj pokrojone warzywa: cebulę, marchew, seler naciowy i czosnek. Kontynuuj smażenie przez kolejne 4 minuty.
Etap 5 /8
Dodaj czerwone wino i podsmażaj jeszcze przez 2 minuty.
Etap 6 /8
Dodaj passatę pomidorową, cukier oraz liście bazylii.
Etap 7 /8
Włącz gotowanie pod niskim ciśnieniem na 7 minut.
Etap 8 /8
Sos jest gotowy. Podawaj z ulubionym makaronem.