Souvlaki
- Całkowity czas 2 godz. 30 min.
- 20 min.
Czas przygotowania - 10 min.
Gotowanie - 2 godz.
Studzenie
Składniki
4 osób
4 łyżka Oliwa z oliwek
1 Sok z cytryny
2 kawałek Czosnek
1 łyżka Suszone oregano
800 g Kurczak
4 Pity
120 g Tzatziki
2 Pomidory
1 Czerwona cebula
100 g Usmażone frytki
Sól
Pieprz
Akcesoria
Ingenio patelnie i garnki Rondel Patelnia
Czas przygotowania
Etap 1 /5
W dużej misce wymieszaj 2 łyżki oliwy z oliwek, sok z cytryny, zmiażdżony czosnek i oregano. Dopraw solą i pieprzem do smaku. Dodaj mięso pokrojone w kostkę, dokładnie je zamarynuj. Przykryj i odstaw do lodówki na co najmniej 2 godziny, najlepiej na całą noc.
Etap 2 /5
Nabij zamarynowane kawałki mięsa na namoczone wcześniej drewniane patyczki.
Etap 3 /5
Rozgrzej 28 cm patelnię na średnim ogniu i poczekaj, aż wskaźnik Thermo-Signal zmieni kolor na czerwony, zanim dodasz składniki. Wlej odrobinę oliwy i smaż szaszłyki przez 10 minut, regularnie je obracając. Czas smażenia może się różnić w zależności od grubości kawałków mięsa i indywidualnych upodobań.
Etap 4 /5
Podgrzej pity na patelni z 2 łyżkami oliwy z oliwek.
Etap 5 /5
Podawaj souvlaki w ciepłych pitach z dodatkiem tzatziki, pomidorów i czerwonej cebuli. Dodaj do środka trochę frytek. Możesz też podać danie z grecką sałatką, tzatziki i frytkami jako pełny posiłek.
