Ostry kurczak z kalafiorem
- Całkowity czas 30 min.
- 15 min.
Czas przygotowania - 15 min.
Gotowanie - 0 min.
Studzenie
Składniki
4 osób
3 łyżka Oliwa z oliwek
4 Udka z kurczaka (oddziel nogi od ud)
2 Posiekane cebule
2 goździk Posiekany czosnek
1 kawałek Posiekany świeży imbir
1 łyżka Przyprawa indyjska
1 łyżka Koncentrat pomidorowy
200 ml Bulion drobiowy
1 Limonka (sok)
1 unit 650 g kalafiora, pokrojonego na 4 części
30 ml Gorące mleko
50 g Rodzynki
12 liść Bazylia
2 łyżka Płatki prażonych migdałów
Sól, pieprz
Akcesoria
Ruszt 2w1
Czas przygotowania
Etap 1 /6
Ten przepis wymaga użycia rusztu 2w1. Przygotuj składniki.
Etap 2 /6
Smaż kurczaka, czosnek i imbir na oleju przez 6 minut w misce.
Etap 3 /6
Dodaj cebulę, przyprawy, koncentrat pomidorowy, bulion, rodzynki i cytrynę.
Etap 4 /6
Umieść kalafior na ruszcie na kratce w górnym położeniu, nad kurczakiem.
Etap 5 /6
Gotuj pod ciśnieniem.
Etap 6 /6
Wymieszaj koncentrat z mlekiem i dopraw. Podawaj na gorąco z migdałami i bazylią.