Stek bavette z salsą z kukurydzy i zielonej papryki, nachosami i smażonym jalapeño
- Całkowity czas 45 min.
- 20 min.
Czas przygotowania - 25 min.
Gotowanie - 0 min.
Studzenie
Składniki
2 osób
Mięso i przyprawy:
400 g Steku bavette
1 łyżeczka Papryki wędzonej słodkiej
1 łyżeczka Kolendry mielonej
0.5 łyżeczka Soli
0.5 łyżeczka Brązowego cukru
0.5 łyżeczka Kuminu mielonego
0.5 łyżeczka Imbiru mielonego
0.5 łyżeczka Czosnku suszonego mielonego
Świeżo mielony pieprz (do smaku)
Salsa:
4 łyżka Odsączonej kukurydzy z puszki
300 g Zielonej papryki
200 g Pomidorów malinowych
1 Czerwona cebula
1 Świeża papryka pepperoni
50 g Natki kolendry
1 Limonki
50 ml Oliwy
Dodatkowo:
2 łyżka Odsączonych marynowanych krążków jalapeño
1 Placek tortilli kukurydzianej
1 łyżka Oleju
Sól
Pieprz
Akcesoria
Extra Crisp Ruszt 2w1
Czas przygotowania
Etap 1 /13
Przygotuj wszystkie składniki.
Etap 2 /13
W miseczce wymieszaj wszystkie suche przyprawy z cukrem i solą, a następnie natrzyj mieszanką mięso.
Etap 3 /13
Zieloną paprykę, pomidory, pepperoni oraz cebulę pokrój w drobną kostkę. Posiekaj natkę kolendry.
Etap 4 /13
Kukurydzę i jalapeño odsącz i osusz na papierowym ręczniku. Tortillę pokrój na trójkąty.
Etap 5 /13
Przygotuj salsę: posiekane pomidory, paprykę zieloną, cebulę, pepperoni, kukurydzę i kolendrę wymieszaj z sokiem z limonki i oliwą. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Odstaw.
Etap 6 /13
Jalapeño rozłóż na dnie misy Cook4me. Załóż pokrywę Extra Crisp i ustaw na 200°C i 10 minut.
Etap 7 /13
Po upieczeniu odłóż jalapeño do przestygnięcia.
Etap 8 /13
Trójkąty tortilli delikatnie wymieszaj z olejem i lekko posól.
Etap 9 /13
Rozłóż tortille na kratce w misie Cook4me. Załóż pokrywę Extra Crisp i piecz w temperaturze 200°C przez 5 minut.
Etap 10 /13
Odstaw nachosy do wystygnięcia i uzyskania chrupkości.
Etap 11 /13
Mięso ułóż na dnie misy Cook4me. Piecz z pokrywą Extra Crisp w temperaturze 200°C przez 10 minut. Po tym czasie odwróć stek i piecz kolejne 10 minut.
Etap 12 /13
Po upieczeniu odstaw na kilka minut, a następnie pokrój w cienkie plasterki.
Etap 13 /13
Na talerzu rozłóż porcję salsy. Obok ułóż nachosy. Na salsie połóż plasterki steku. Całość udekoruj listkami kolendry i smażonym jalapeño.