Stek bavette z salsą z kukurydzy i zielonej papryki, nachosami i smażonym jalapeño - przepisy Cook4Me | Tefal
Tefal
Przepis według Tefal

Stek bavette z salsą z kukurydzy i zielonej papryki, nachosami i smażonym jalapeño

ratings.0

- /5 -

  • Całkowity czas 45 min.
  • Czas przygotowania
    20 min.
  • Gotowanie
    25 min.
  • Studzenie
    0 min.

Składniki

2 osób

  • Mięso i przyprawy:

  • 400 g Steku bavette

  • 1 łyżeczka Papryki wędzonej słodkiej

  • 1 łyżeczka Kolendry mielonej

  • 0.5 łyżeczka Soli

  • 0.5 łyżeczka Brązowego cukru

  • 0.5 łyżeczka Kuminu mielonego

  • 0.5 łyżeczka Imbiru mielonego

  • 0.5 łyżeczka Czosnku suszonego mielonego

  • Świeżo mielony pieprz (do smaku)

  • Salsa:

  • 4 łyżka Odsączonej kukurydzy z puszki

  • 300 g Zielonej papryki

  • 200 g Pomidorów malinowych

  • 1 Czerwona cebula

  • 1 Świeża papryka pepperoni

  • 50 g Natki kolendry

  • 1 Limonki

  • 50 ml Oliwy

  • Dodatkowo:

  • 2 łyżka Odsączonych marynowanych krążków jalapeño

  • 1 Placek tortilli kukurydzianej

  • 1 łyżka Oleju

  • Sól

  • Pieprz

Akcesoria

  • Extra Crisp
    Extra Crisp
  • Ruszt 2w1
    Ruszt 2w1

Czas przygotowania

Etap 1 /13

Przygotuj wszystkie składniki.

  • Mięso i przyprawy:
  • 400g Steku bavette
  • 1łyżeczka Papryki wędzonej słodkiej
  • 1łyżeczka Kolendry mielonej
  • 0.5łyżeczka Soli
  • 0.5łyżeczka Brązowego cukru
  • 0.5łyżeczka Kuminu mielonego
  • 0.5łyżeczka Imbiru mielonego
  • 0.5łyżeczka Czosnku suszonego mielonego
  • Świeżo mielony pieprz (do smaku)
  • Salsa:
  • 4łyżka Odsączonej kukurydzy z puszki
  • 300g Zielonej papryki
  • 200g Pomidorów malinowych
  • 1 Czerwona cebula
  • 1 Świeża papryka pepperoni
  • 50g Natki kolendry
  • 1 Limonki
  • 50ml Oliwy
  • Dodatkowo:
  • 2łyżka Odsączonych marynowanych krążków jalapeño
  • 1 Placek tortilli kukurydzianej
  • 1łyżka Oleju
  • Sól
  • Pieprz

Etap 2 /13

W miseczce wymieszaj wszystkie suche przyprawy z cukrem i solą, a następnie natrzyj mieszanką mięso.

  • Mięso i przyprawy:
  • 400g Steku bavette
  • 1łyżeczka Papryki wędzonej słodkiej
  • 1łyżeczka Kolendry mielonej
  • 0.5łyżeczka Soli
  • 0.5łyżeczka Brązowego cukru
  • 0.5łyżeczka Kuminu mielonego
  • 0.5łyżeczka Imbiru mielonego
  • 0.5łyżeczka Czosnku suszonego mielonego
  • Świeżo mielony pieprz (do smaku)

Etap 3 /13

Zieloną paprykę, pomidory, pepperoni oraz cebulę pokrój w drobną kostkę. Posiekaj natkę kolendry.

  • 300g Zielonej papryki
  • 200g Pomidorów malinowych
  • 1 Czerwona cebula
  • 1 Świeża papryka pepperoni
  • 50g Natki kolendry

Etap 4 /13

Kukurydzę i jalapeño odsącz i osusz na papierowym ręczniku. Tortillę pokrój na trójkąty.

  • 4łyżka Odsączonej kukurydzy z puszki
  • 2łyżka Odsączonych marynowanych krążków jalapeño
  • 1 Placek tortilli kukurydzianej

Etap 5 /13

Przygotuj salsę: posiekane pomidory, paprykę zieloną, cebulę, pepperoni, kukurydzę i kolendrę wymieszaj z sokiem z limonki i oliwą. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Odstaw.

  • Salsa:
  • 4łyżka Odsączonej kukurydzy z puszki
  • 300g Zielonej papryki
  • 200g Pomidorów malinowych
  • 1 Czerwona cebula
  • 1 Świeża papryka pepperoni
  • 50g Natki kolendry
  • 1 Limonki
  • 50ml Oliwy
  • Sól
  • Pieprz

Etap 6 /13

Jalapeño rozłóż na dnie misy Cook4me. Załóż pokrywę Extra Crisp i ustaw na 200°C i 10 minut.

  • 2łyżka Odsączonych marynowanych krążków jalapeño
  • Extra Crisp

Etap 7 /13

Po upieczeniu odłóż jalapeño do przestygnięcia.

Etap 8 /13

Trójkąty tortilli delikatnie wymieszaj z olejem i lekko posól.

  • 1 Placek tortilli kukurydzianej
  • 1łyżka Oleju
  • Sól

Etap 9 /13

Rozłóż tortille na kratce w misie Cook4me. Załóż pokrywę Extra Crisp i piecz w temperaturze 200°C przez 5 minut.

  • Extra Crisp
  • Ruszt 2w1

Etap 10 /13

Odstaw nachosy do wystygnięcia i uzyskania chrupkości.

Etap 11 /13

Mięso ułóż na dnie misy Cook4me. Piecz z pokrywą Extra Crisp w temperaturze 200°C przez 10 minut. Po tym czasie odwróć stek i piecz kolejne 10 minut.

  • Extra Crisp

Etap 12 /13

Po upieczeniu odstaw na kilka minut, a następnie pokrój w cienkie plasterki.

Etap 13 /13

Na talerzu rozłóż porcję salsy. Obok ułóż nachosy. Na salsie połóż plasterki steku. Całość udekoruj listkami kolendry i smażonym jalapeño.

Podobne przepisy

Tefal
Tefal
15 min.

Margarita z ananasem i papryką jalapeño

ratings.NaN

Stek bavette z salsą z kukurydzy i zielonej papryki, nachosami i smażonym jalapeño - przepisy Cook4Me | Tefal
Margarita z ananasem i papryką jalapeño
Tefal
Tefal
22 min.

Pasztet z ricotty i papryki

ratings.NaN

Stek bavette z salsą z kukurydzy i zielonej papryki, nachosami i smażonym jalapeño - przepisy Cook4Me | Tefal
Pasztet z ricotty i papryki
Tefal
Tefal
10 min.

Gulasz z zielonej soczewicy i ziemniaków

Review 5 stars (average)

1 Recenzje

Stek bavette z salsą z kukurydzy i zielonej papryki, nachosami i smażonym jalapeño - przepisy Cook4Me | Tefal
Gulasz z zielonej soczewicy i ziemniaków
Tefal
Tefal
42 min.

Krem z kukurydzy i mleka kokosowego

ratings.NaN

Stek bavette z salsą z kukurydzy i zielonej papryki, nachosami i smażonym jalapeño - przepisy Cook4Me | Tefal
Krem z kukurydzy i mleka kokosowego
Tefal
Tefal
30 min.

Gazpacho z pomidorów i papryki

ratings.NaN

Stek bavette z salsą z kukurydzy i zielonej papryki, nachosami i smażonym jalapeño - przepisy Cook4Me | Tefal
Gazpacho z pomidorów i papryki