Dżem truskawkowy
- Całkowity czas 55 min.
- 10 min.
Czas przygotowania - 35 min.
Gotowanie - 10 min.
Studzenie
Składniki
6 osób
1.5 kg Truskawki
900 g Cukier
1 Cytryna (sok)
Czas przygotowania
Etap 1 /5
Umyj i odszypułkuj truskawki. Jeśli są duże, pokrój je na połówki lub ćwiartki. Umieść je w dużym pojemniku razem z cukrem. Wymieszaj i pozostaw na 10 minut, aby truskawki puściły sok.
Etap 2 /5
Przelej wszystko do garnka i doprowadź do wrzenia. W międzyczasie przygotuj pojemnik z wodą i małą chochelkę.
Etap 3 /5
Gdy dżem zacznie wrzeć, zmniejsz ogień, aby nie wykipiał. Za pomocą chochelki zdejmij pianę, która tworzy się na powierzchni. Zanurz chochelkę w pojemniku z wodą. Gotuj przez około 35 minut, regularnie mieszając.
Etap 4 /5
Gdy dżem będzie gotowy, dodaj sok z cytryny, a następnie przelej go do wysterylizowanych słoików. Zakręć pokrywki i odwróć słoiki do góry dnem. Pozostaw do ostygnięcia.
Etap 5 /5
Podawaj z naleśnikami, grzankami itp.