Truskawkowo-rababarowa Pavlova
- Całkowity czas 2 godz. 20 min.
- 20 min.
Czas przygotowania - 2 godz.
Gotowanie - 0 min.
Studzenie
Składniki
8 osób
200 ml Śmietanka kremówka
20 g Cukier puder
6 Białka
330 g Cukier
10 g Skrobia kukurydziana
1 łyżka Ocet jabłkowy
300 g Rabarbar
50 g Cukier
250 g Truskawki
Akcesoria
Trzepaczka flex
Czas przygotowania
Etap 1 /10
Przygotowanie bezy: Rozgrzej piekarnik do 150°C.
Etap 2 /10
Umieść białka jaj w misie robota. Naciśnij „Start”.
Etap 3 /10
Naciśnij „Start” i dodawaj cukier łyżka po łyżce, odczekując 5 do 10 sekund między każdą porcją.
Etap 4 /10
Naciśnij „Start” i ubijaj, aż beza będzie bardzo gładka i lśniąca, bez śladu kryształków cukru.
Etap 5 /10
Rozcieńcz skrobię kukurydzianą octem i wlej na bezę, następnie naciśnij „Start”.
Etap 6 /10
Narysuj okrąg o średnicy 18-20 cm na arkuszu papieru do pieczenia (posłuży jako szablon) i połóż papier na blasze do pieczenia. Wlej bezę do okręgu i za pomocą małej szpatułki lub noża o zaokrąglonym ostrzu uformuj pavlovę w lekko płaską kopułę na górze.
Etap 7 /10
Obniż temperaturę piekarnika do 120°C i piecz przez 1 godzinę. Po upieczeniu, wyłącz piekarnik i pozostaw bezę do ostygnięcia w zamkniętym piekarniku przez co najmniej 1 godzinę. Następnie ostrożnie przełóż bezę na talerz.
Etap 8 /10
Do dekoracji: Pokrój rabarbar i 100 g truskawek. Wrzuć je do rondla z cukrem i gotuj przez 12 minut. Odstaw do ostygnięcia.
Etap 9 /10
Przygotuj krem: wlej śmietankę i wsyp cukier puder do misy. Naciśnij „Start”.
Etap 10 /10
Wyłóż krem na bezę i polej przygotowanymi owocami. Udekoruj pozostałymi truskawkami.