Truskawkowo-rababarowa Pavlova - przepisy Kitchen Machines Touch/Touch + | Tefal
Tefal
Przepis według Tefal

Truskawkowo-rababarowa Pavlova

ratings.0

- /5 -

  • Całkowity czas 2 godz. 20 min.
  • Czas przygotowania
    20 min.
  • Gotowanie
    2 godz.
  • Studzenie
    0 min.

Składniki

8 osób

  • 200 ml Śmietanka kremówka

  • 20 g Cukier puder

  • 6 Białka

  • 330 g Cukier

  • 10 g Skrobia kukurydziana

  • 1 łyżka Ocet jabłkowy

  • 300 g Rabarbar

  • 50 g Cukier

  • 250 g Truskawki

Akcesoria

  • Trzepaczka flex
    Trzepaczka flex

Czas przygotowania

Etap 1 /10

Przygotowanie bezy: Rozgrzej piekarnik do 150°C.

Etap 2 /10

Umieść białka jaj w misie robota. Naciśnij „Start”.

  • 6 Białka
  • Trzepaczka flex

Etap 3 /10

Naciśnij „Start” i dodawaj cukier łyżka po łyżce, odczekując 5 do 10 sekund między każdą porcją.

  • 330g Cukier
  • Trzepaczka flex

Etap 4 /10

Naciśnij „Start” i ubijaj, aż beza będzie bardzo gładka i lśniąca, bez śladu kryształków cukru.

  • Trzepaczka flex

Etap 5 /10

Rozcieńcz skrobię kukurydzianą octem i wlej na bezę, następnie naciśnij „Start”.

  • 10g Skrobia kukurydziana
  • 1łyżka Ocet jabłkowy
  • Trzepaczka flex

Etap 6 /10

Narysuj okrąg o średnicy 18-20 cm na arkuszu papieru do pieczenia (posłuży jako szablon) i połóż papier na blasze do pieczenia. Wlej bezę do okręgu i za pomocą małej szpatułki lub noża o zaokrąglonym ostrzu uformuj pavlovę w lekko płaską kopułę na górze.

Etap 7 /10

Obniż temperaturę piekarnika do 120°C i piecz przez 1 godzinę. Po upieczeniu, wyłącz piekarnik i pozostaw bezę do ostygnięcia w zamkniętym piekarniku przez co najmniej 1 godzinę. Następnie ostrożnie przełóż bezę na talerz.

Etap 8 /10

Do dekoracji: Pokrój rabarbar i 100 g truskawek. Wrzuć je do rondla z cukrem i gotuj przez 12 minut. Odstaw do ostygnięcia.

  • 300g Rabarbar
  • 50g Cukier
  • 250g Truskawki

Etap 9 /10

Przygotuj krem: wlej śmietankę i wsyp cukier puder do misy. Naciśnij „Start”.

  • 200ml Śmietanka kremówka
  • 20g Cukier puder
  • Trzepaczka flex

Etap 10 /10

Wyłóż krem na bezę i polej przygotowanymi owocami. Udekoruj pozostałymi truskawkami.