Focaccia nadziewana - przepisy Patelnie i Garnki | Tefal
Tefal
Przepis według Tefal

Focaccia nadziewana

ratings.0

- /5 -

  • Całkowity czas 3 godz. 20 min.
  • Czas przygotowania
    25 min.
  • Gotowanie
    25 min.
  • Studzenie
    2 godz. 30 min.

Składniki

6 osób

  • 25 cl Ciepła woda

  • 1 saszetka Suszone drożdże piekarskie (5 g)

  • 380 g Mąka do ciasta

  • 1 łyżeczka Cukier

  • 1 łyżeczka Sól (5 g)

  • 2 łyżka Oliwa z oliwek (22 g)

  • 100 g Krem z karczochów

  • 1 goździk Ząbek czosnku

  • 1 łyżeczka Nasiona kopru włoskiego

  • 2 łyżka Oliwa z oliwek

  • 75 g Szpinak

  • 30 g Wiórki parmezanu

  • 30 g Plasterki pancetty

  • Sól, pieprz

  • 2 łyżka Oliwa z oliwek

  • Świeży rozmaryn

  • Świeży tymianek

  • Sól morska

Akcesoria

  • Ingenio patelnie i garnki
    Ingenio patelnie i garnki

Czas przygotowania

Etap 1 /10

Przygotowanie ciasta na focaccię: wymieszaj wodę i drożdże w misce. Odstaw na 5 minut, aby drożdże się rozpuściły.

  • 25cl Ciepła woda
  • 1saszetka Suszone drożdże piekarskie (5 g)

Etap 2 /10

Wsyp mąkę, cukier, sól, oliwę z oliwek i mieszankę wody z drożdżami do misy robota kuchennego wyposażonego w hak. Ugniataj przez 5 minut na średniej prędkości. Kontynuuj ugniatanie na wyższej prędkości przez kolejne 5 minut. Zdejmij hak i przykryj miskę wilgotną ściereczką lub folią kuchenną. Odstaw na 2 godziny. Ciasto powinno podwoić swoją objętość.

  • 25cl Ciepła woda
  • 1saszetka Suszone drożdże piekarskie (5 g)
  • 380g Mąka do ciasta
  • 1łyżeczka Cukier
  • 1łyżeczka Sól (5 g)
  • 2łyżka Oliwa z oliwek (22 g)

Etap 3 /10

W międzyczasie przygotuj nadzienie. Do małego blendera włóż krem z karczochów, obrany czosnek, ziarna kopru włoskiego oraz połowę oliwy z oliwek. Zmiksuj do uzyskania gładkiej masy. Dopraw do smaku i odstaw do lodówki.

  • 100g Krem z karczochów
  • 1goździk Ząbek czosnku
  • 1łyżeczka Nasiona kopru włoskiego
  • 2łyżka Oliwa z oliwek

Etap 4 /10

Rozgrzej patelnię i dodaj pozostałą oliwę z oliwek. Wsyp szpinak i dopraw solą. Wymieszaj i przykryj. Podsmażaj przez 2–3 minuty. Przełóż ugotowany szpinak na talerz i odstaw do lodówki.

  • 2łyżka Oliwa z oliwek
  • 75g Szpinak

Etap 5 /10

Kiedy ciasto podwoi swoją objętość, umieść je na dobrze oprószonej mąką powierzchni roboczej i podziel na dwie części. Uformuj z nich dwie równomierne kulki i przykryj czystą wilgotną ściereczką. Odstaw na 15 minut.

Etap 6 /10

Rozgrzej piekarnik do 210°C.

Etap 7 /10

Na oprószonej mąką powierzchni rozwałkuj pierwszą kulkę ciasta palcami, zaczynając od środka i przesuwając się na zewnątrz, aby utrzymać kształt okrągły i jednocześnie usunąć pęcherzyki powietrza. Umieść ją na 30 cm patelni Ingenio. Na cieście, jak na pizzy, rozłóż ugotowany szpinak, pozostawiając 2 cm brzegu. Dodaj krem z karczochów i rozprowadź go po szpinaku. Na wierzchu połóż wiórki parmezanu. Wykończ plasterkami pancetty.

  • 100g Krem z karczochów
  • 75g Szpinak
  • 30g Wiórki parmezanu
  • 30g Plasterki pancetty
  • Ingenio patelnie i garnki

Etap 8 /10

Rozwałkuj drugą część ciasta w taki sam sposób jak pierwszą, a następnie połóż ją na wypełnieniu, aby całkowicie je przykryć (nie musisz zwilżać brzegów ciasta, aby je połączyć). W małym pojemniczku przygotuj mieszankę z połowy wody i połowy oliwy z oliwek. Zwilż palce tą mieszanką i delikatnie naciskaj ciasto, aby utworzyć małe wgłębienia. Na koniec posyp gałązkami rozmarynu i tymianku oraz fleur de sel.

  • 2łyżka Oliwa z oliwek
  • gałązka Świeży rozmaryn
  • gałązka Świeży tymianek
  • Sól morska

Etap 9 /10

Umieść focaccię w rozgrzanym piekarniku i zdejmij uchwyt Ingenio. Wylej małą szklankę wody na blachę do pieczenia, aby stworzyć parę wodną. Piecz przez 25 minut.

  • Ingenio patelnie i garnki

Etap 10 /10

Kiedy focaccia wyjdzie z pieca i będzie jeszcze gorąca, posmaruj jej powierzchnię oliwą z oliwek. Pozostaw do ostygnięcia, następnie delektuj się smakiem.

  • 2łyżka Oliwa z oliwek