Focaccia nadziewana
- Całkowity czas 3 godz. 20 min.
- 25 min.
Czas przygotowania - 25 min.
Gotowanie - 2 godz. 30 min.
Studzenie
Składniki
6 osób
25 cl Ciepła woda
1 saszetka Suszone drożdże piekarskie (5 g)
380 g Mąka do ciasta
1 łyżeczka Cukier
1 łyżeczka Sól (5 g)
2 łyżka Oliwa z oliwek (22 g)
100 g Krem z karczochów
1 goździk Ząbek czosnku
1 łyżeczka Nasiona kopru włoskiego
2 łyżka Oliwa z oliwek
75 g Szpinak
30 g Wiórki parmezanu
30 g Plasterki pancetty
Sól, pieprz
2 łyżka Oliwa z oliwek
Świeży rozmaryn
Świeży tymianek
Sól morska
Akcesoria
Ingenio patelnie i garnki
Czas przygotowania
Etap 1 /10
Przygotowanie ciasta na focaccię: wymieszaj wodę i drożdże w misce. Odstaw na 5 minut, aby drożdże się rozpuściły.
Etap 2 /10
Wsyp mąkę, cukier, sól, oliwę z oliwek i mieszankę wody z drożdżami do misy robota kuchennego wyposażonego w hak. Ugniataj przez 5 minut na średniej prędkości. Kontynuuj ugniatanie na wyższej prędkości przez kolejne 5 minut. Zdejmij hak i przykryj miskę wilgotną ściereczką lub folią kuchenną. Odstaw na 2 godziny. Ciasto powinno podwoić swoją objętość.
Etap 3 /10
W międzyczasie przygotuj nadzienie. Do małego blendera włóż krem z karczochów, obrany czosnek, ziarna kopru włoskiego oraz połowę oliwy z oliwek. Zmiksuj do uzyskania gładkiej masy. Dopraw do smaku i odstaw do lodówki.
Etap 4 /10
Rozgrzej patelnię i dodaj pozostałą oliwę z oliwek. Wsyp szpinak i dopraw solą. Wymieszaj i przykryj. Podsmażaj przez 2–3 minuty. Przełóż ugotowany szpinak na talerz i odstaw do lodówki.
Etap 5 /10
Kiedy ciasto podwoi swoją objętość, umieść je na dobrze oprószonej mąką powierzchni roboczej i podziel na dwie części. Uformuj z nich dwie równomierne kulki i przykryj czystą wilgotną ściereczką. Odstaw na 15 minut.
Etap 6 /10
Rozgrzej piekarnik do 210°C.
Etap 7 /10
Na oprószonej mąką powierzchni rozwałkuj pierwszą kulkę ciasta palcami, zaczynając od środka i przesuwając się na zewnątrz, aby utrzymać kształt okrągły i jednocześnie usunąć pęcherzyki powietrza. Umieść ją na 30 cm patelni Ingenio. Na cieście, jak na pizzy, rozłóż ugotowany szpinak, pozostawiając 2 cm brzegu. Dodaj krem z karczochów i rozprowadź go po szpinaku. Na wierzchu połóż wiórki parmezanu. Wykończ plasterkami pancetty.
Etap 8 /10
Rozwałkuj drugą część ciasta w taki sam sposób jak pierwszą, a następnie połóż ją na wypełnieniu, aby całkowicie je przykryć (nie musisz zwilżać brzegów ciasta, aby je połączyć). W małym pojemniczku przygotuj mieszankę z połowy wody i połowy oliwy z oliwek. Zwilż palce tą mieszanką i delikatnie naciskaj ciasto, aby utworzyć małe wgłębienia. Na koniec posyp gałązkami rozmarynu i tymianku oraz fleur de sel.
Etap 9 /10
Umieść focaccię w rozgrzanym piekarniku i zdejmij uchwyt Ingenio. Wylej małą szklankę wody na blachę do pieczenia, aby stworzyć parę wodną. Piecz przez 25 minut.
Etap 10 /10
Kiedy focaccia wyjdzie z pieca i będzie jeszcze gorąca, posmaruj jej powierzchnię oliwą z oliwek. Pozostaw do ostygnięcia, następnie delektuj się smakiem.