Gnocchi z batatów z masłem szałwiowym
- Całkowity czas 50 min.
- 30 min.
Czas przygotowania - 20 min.
Gotowanie - 0 min.
Studzenie
Składniki
4 osób
500 g Batat
1 Jajko
220 g Mąka
20 g Utarty parmezan
0.5 łyżeczka Gałka muszkatołowa
Sól, pieprz
100 g Masło
2 cl Woda
5 liść Liście szałwii
Sól, pieprz
Kilka wiórków parmezanu
Akcesoria
Brytfanna
Czas przygotowania
Etap 1 /10
Obierz i pokrój bataty na kostki o boku 2 cm. Umieść je w naczyniu do zapiekania i zalej wodą.
Etap 2 /10
Doprowadź do wrzenia i gotuj pod przykryciem przez 15 minut.
Etap 3 /10
Gdy bataty będą ugotowane, odcedź i odważ 300 g miąższu. Przełóż go do pojemnika.
Etap 4 /10
Rozgnieć miąższ widelcem, następnie dodaj jajko, mąkę, utarty parmezan i gałkę muszkatołową. Dopraw do smaku i wymieszaj, aż powstanie miękkie ciasto.
Etap 5 /10
Napełnij naczynie do zapiekania wodą i doprowadź do wrzenia.
Etap 6 /10
Uformuj z ciasta wałeczki, używając mąki, aby zapobiec przyklejaniu. Pokrój wałeczki na małe gnocchi.
Etap 7 /10
Gotuj gnocchi w gotującej się wodzie przez 3 minuty. Po ugotowaniu odcedź i ostudź.
Etap 8 /10
Umyj naczynie do zapiekania, następnie rozpuść masło i wodę na średnim ogniu. Dodaj liście szałwii, a następnie ugotowane gnocchi. Mieszaj, aby podgrzać gnocchi. Dopraw solą i pieprzem.
Etap 9 /10
Gdy mieszanka wody i masła zacznie pokrywać gnocchi, przełóż je na talerz i wykończ wiórkami parmezanu.
Etap 10 /10
Podawaj natychmiast.