Świąteczne śledzie po kaszubsku (sos)
- Całkowity czas 10 min.
- 10 min.
Czas przygotowania - 0 min.
Gotowanie - 0 min.
Studzenie
Składniki
8 osób
500 g Czerwonej cebuli
120 g Suszonych śliwek
30 g Rodzynek
50 ml Oleju rzepakowego
3 Liście laurowe
8 Ziaren ziela angielskiego
2 łyżeczka Soli
2 szczypta Pieprzu
125 ml Wody
3 łyżka Miodu
1 łyżka Octu winnego lub spirytusowego
2 łyżka Koncentratu pomidorowego
Czas przygotowania
Etap 1 /5
Pokrój cebulę w piórka.
Etap 2 /5
Włącz średnie smażenie. Do misy dodaj olej, cebulę, śliwki, rodzynki i przyprawy i smaż przez 4 minuty, regularnie mieszając.
Etap 3 /5
Dodaj wodę, miód, ocet i koncentrat.
Etap 4 /5
Włącz lekkie smażenie i smaż dalej przez 12 minut, mieszając regularnie, zwłaszcza pod koniec.
Etap 5 /5
Gotowy „sos” do śledzia po kaszubsku wyjmij z misy i schłodź - najlepiej przez noc, aby smaki się połączyły. Podawaj z dobrej jakości śledziami w oleju.
