Świąteczne śledzie po kaszubsku (sos) - przepisy Cook4Me | Tefal
Tefal
Przepis według Tefal

Świąteczne śledzie po kaszubsku (sos)

ratings.0

- /5 -

  • Całkowity czas 10 min.
  • Czas przygotowania
    10 min.
  • Gotowanie
    0 min.
  • Studzenie
    0 min.

Składniki

8 osób

  • 500 g Czerwonej cebuli

  • 120 g Suszonych śliwek

  • 30 g Rodzynek

  • 50 ml Oleju rzepakowego

  • 3 Liście laurowe

  • 8 Ziaren ziela angielskiego

  • 2 łyżeczka Soli

  • 2 szczypta Pieprzu

  • 125 ml Wody

  • 3 łyżka Miodu

  • 1 łyżka Octu winnego lub spirytusowego

  • 2 łyżka Koncentratu pomidorowego

Czas przygotowania

Etap 1 /5

Pokrój cebulę w piórka.

  • 500g Czerwonej cebuli

Etap 2 /5

Włącz średnie smażenie. Do misy dodaj olej, cebulę, śliwki, rodzynki i przyprawy i smaż przez 4 minuty, regularnie mieszając.

  • 500g Czerwonej cebuli
  • 120g Suszonych śliwek
  • 30g Rodzynek
  • 50ml Oleju rzepakowego
  • 3 Liście laurowe
  • 8 Ziaren ziela angielskiego
  • 2łyżeczka Soli
  • 2szczypta Pieprzu

Etap 3 /5

Dodaj wodę, miód, ocet i koncentrat.

  • 125ml Wody
  • 3łyżka Miodu
  • 1łyżka Octu winnego lub spirytusowego
  • 2łyżka Koncentratu pomidorowego

Etap 4 /5

Włącz lekkie smażenie i smaż dalej przez 12 minut, mieszając regularnie, zwłaszcza pod koniec.

Etap 5 /5

Gotowy „sos” do śledzia po kaszubsku wyjmij z misy i schłodź - najlepiej przez noc, aby smaki się połączyły. Podawaj z dobrej jakości śledziami w oleju.