Szarpany kurczak po meksykańsku
- Całkowity czas 20 min.
- 20 min.
Czas przygotowania - 0 min.
Gotowanie - 0 min.
Studzenie
Składniki
4 osób
500 g Udek z kurczaka bez kości (luzowanych)
3 łyżka Oliwy
2 łyżeczka Soli
1 Łyżeczce: wędzonej papryki, ostrej papryki, oregano, kminu rzymskiego, kolendry (lub gotowej mieszanki meksykańskiej)
1 łyżeczka Cukru
2 łyżeczka Koncentratu pomidorowego
1 Limonki
3 Kolorowe papryki
1 Czerwona cebula
2 łyżka Oliwy
Sól do smaku
1
0.5 Awokado
50 g Ugotowanego ryżu
30 g Kukurydzy z puszki
1 łyżka Kwaśnej śmietany
Kolendra lub szczypiorek
Limonki do podania
Czas przygotowania
Etap 1 /6
Marynata: W miseczce wymieszaj oliwę z przyprawami, koncentratem pomidorowym, sokiem i skórką z limonki. Natrzyj kurczaka marynatą i odstaw do lodówki na minimum 30 minut, a najlepiej na całą noc.
Etap 2 /6
Kurczak: Przełóż zamarynowane mięso do większej komory podwójnego air fryer’a i piecz w temperaturze 180°C przez 30 minut.
Etap 3 /6
Warzywa: Papryki pokrój w słupki, cebulę w piórka. Przełóż do mniejszej komory air fryer’a, skrop oliwą, posól i piecz w 180°C przez około 15 minut – aż będą miękkie i lekko przypieczone.
Etap 4 /6
Ryż: W międzyczasie ugotuj ryż zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Etap 5 /6
Szarpanie kurczaka: Upieczone mięso odstaw na ok. 10 minut, by lekko przestygło. Następnie poszarp je przy pomocy dwóch widelców.
Etap 6 /6
Podanie: Na talerzu lub w misce ułóż porcję ryżu, szarpanego kurczaka, pieczone warzywa oraz dodatki: awokado, kukurydzę, śmietanę, świeże zioła i kawałek limonki. Smacznego!