Tarta cytrynowa z wiśniami i kruszonką
- Całkowity czas 40 min.
- 15 min.
Czas przygotowania - 25 min.
Gotowanie - 0 min.
Studzenie
Składniki
4 osób
1 Kruche ciasto
250 g Cytrynowy curd
300 g Czereśnie
100 g Mąka
50 g Cukier
50 g Masło
1 szczypta Sól
Czas przygotowania
Etap 1 /6
Rozwiń ciasto i umieść w nasmarowanej tłuszczem formie na tartę o średnicy 24 cm lub na perforowanym ruszcie. Nakłuj spód ciasta widelcem, aby zapobiec jego unoszeniu się podczas podpiekania.
Etap 2 /6
Umieść formę w urządzeniu. Rozpocznij pieczenie, aby podpiec ciasto. Upewnij się, że ciasto nie puchnie, a jeśli tak, nakłuj je widelcem.
Etap 3 /6
Rozprowadź cytrynowy curd na spodzie tarty. Na wierzchu ułóż wiśnie.
Etap 4 /6
Wymieszaj mąkę, cukier brązowy, sól i zimne masło w naczyniu. Wyrabiaj palcami, aż uzyskasz ziarnistą, piaskową teksturę.
Etap 5 /6
Rozprowadź kruszonkę na wiśniach. Rozpocznij pieczenie.
Etap 6 /6
Obserwuj pieczenie, aby zapobiec przypaleniu się kruszonki i aby upewnić się, że ciasto równomiernie się piecze. Gdy tarta będzie upieczona, pozostaw do ostygnięcia, zanim zdejmiesz ją z formy.