Tacos z tempehem - przepisy Patelnie i Garnki | Tefal
Tefal
Przepis według Tefal

Tacos z tempehem

ratings.0

- /5 -

  • Całkowity czas 45 min.
  • Czas przygotowania
    30 min.
  • Gotowanie
    15 min.
  • Studzenie
    0 min.

Składniki

6 osób

  • 400 g Tempeh w blokach

  • 1 filet Oliwa z oliwek

  • Sól

  • 4 łyżka Sos sojowy

  • 3 łyżka Świeżo wyciśnięty sok z limonki

  • 6 Muszelki taco

  • 1 Mała czerwona papryka, bez pestek i pokrojona w kostkę

  • 1 Garnek Marynowana czerwona cebula

  • 6 łyżka Świeża kolendra

  • 1 Limonka

  • 125 g Awokado, obrane i bez pestki (około 1 porcji)

  • 60 g Jogurt sojowy

  • 2 goździk Posiekany czosnek

  • 3 łyżka Sok z limonki

  • 0.5 łyżeczka Kmin rzymski

  • 12 g Liście świeżej kolendry

  • 0.5 łyżeczka Sól

  • 1 szczypta Pieprz

Akcesoria

  • Patelnia
    Patelnia

Czas przygotowania

Etap 1 /7

Rękami pokrusz tempeh na bardzo drobne kawałki (wielkości orzeszków piniowych).

  • 400g Tempeh w blokach

Etap 2 /7

Rozgrzej patelnię na średnim ogniu i poczekaj, aż Thermo-Signal zmieni całkowicie kolor na czerwony, zanim dodasz składniki.

Etap 3 /7

Smaż tempeh na odrobinie oliwy z oliwek na średnio-wysokim ogniu. Smaż przez 2 minuty bez mieszania, aby kawałki się zarumieniły, potem zamieszaj i kontynuuj smażenie przez łącznie 12-14 minut, regularnie mieszając, aż kawałki będą równomiernie zarumienione i chrupiące. Dopraw solą.

  • 1filet Oliwa z oliwek
  • Sól

Etap 4 /7

Gdy tempeh ostygnie, przełóż go do pojemnika. Dodaj sos sojowy i sok z limonki, a następnie wymieszaj, aby pokryć tempeh. Odstaw na bok.

  • 4łyżka Sos sojowy
  • 3łyżka Świeżo wyciśnięty sok z limonki

Etap 5 /7

Przygotuj krem z awokado: zblenduj miąższ awokado, jogurt sojowy, posiekany czosnek, sok z limonki, kminek mielony, świeżą kolendrę, sól i pieprz, aż uzyskasz gładką i kremową konsystencję. Dopraw do smaku, dodając więcej soku z limonki, soli lub pieprzu w razie potrzeby.

  • 125g Awokado, obrane i bez pestki (około 1 porcji)
  • 60g Jogurt sojowy
  • 2goździk Posiekany czosnek
  • 3łyżka Sok z limonki
  • 0.5łyżeczka Kmin rzymski
  • 12g Liście świeżej kolendry
  • 0.5łyżeczka Sól
  • 1szczypta Pieprz

Etap 6 /7

Podgrzej tacos.

  • 6 Muszelki taco

Etap 7 /7

Złóż tacos. Nałóż porcję kremu na każdy taco i rozprowadź równomiernie. Udekoruj tempehem, pokrojoną papryką i piklami. Posyp odrobiną kolendry każde taco. Podawaj tacos z kawałkami limonki.

  • 1 Mała czerwona papryka, bez pestek i pokrojona w kostkę
  • 1Garnek Marynowana czerwona cebula
  • 6łyżka Świeża kolendra
  • 1 Limonka

Podobne przepisy

Tefal
Tefal
50 min.

Wegetariańskie tacos z awokado

ratings.NaN

Tacos z tempehem - przepisy Patelnie i Garnki | Tefal
Wegetariańskie tacos z awokado
Tefal
Tefal
15 min.

Tacosy z wołowiną

Review 4 stars (average)

5 Recenzje

Tacos z tempehem - przepisy Patelnie i Garnki | Tefal
Tacosy z wołowiną