Tacos z tempehem
- Całkowity czas 45 min.
- 30 min.
Czas przygotowania - 15 min.
Gotowanie - 0 min.
Studzenie
Składniki
6 osób
400 g Tempeh w blokach
1 filet Oliwa z oliwek
Sól
4 łyżka Sos sojowy
3 łyżka Świeżo wyciśnięty sok z limonki
6 Muszelki taco
1 Mała czerwona papryka, bez pestek i pokrojona w kostkę
1 Garnek Marynowana czerwona cebula
6 łyżka Świeża kolendra
1 Limonka
125 g Awokado, obrane i bez pestki (około 1 porcji)
60 g Jogurt sojowy
2 goździk Posiekany czosnek
3 łyżka Sok z limonki
0.5 łyżeczka Kmin rzymski
12 g Liście świeżej kolendry
0.5 łyżeczka Sól
1 szczypta Pieprz
Akcesoria
Patelnia
Czas przygotowania
Etap 1 /7
Rękami pokrusz tempeh na bardzo drobne kawałki (wielkości orzeszków piniowych).
Etap 2 /7
Rozgrzej patelnię na średnim ogniu i poczekaj, aż Thermo-Signal zmieni całkowicie kolor na czerwony, zanim dodasz składniki.
Etap 3 /7
Smaż tempeh na odrobinie oliwy z oliwek na średnio-wysokim ogniu. Smaż przez 2 minuty bez mieszania, aby kawałki się zarumieniły, potem zamieszaj i kontynuuj smażenie przez łącznie 12-14 minut, regularnie mieszając, aż kawałki będą równomiernie zarumienione i chrupiące. Dopraw solą.
Etap 4 /7
Gdy tempeh ostygnie, przełóż go do pojemnika. Dodaj sos sojowy i sok z limonki, a następnie wymieszaj, aby pokryć tempeh. Odstaw na bok.
Etap 5 /7
Przygotuj krem z awokado: zblenduj miąższ awokado, jogurt sojowy, posiekany czosnek, sok z limonki, kminek mielony, świeżą kolendrę, sól i pieprz, aż uzyskasz gładką i kremową konsystencję. Dopraw do smaku, dodając więcej soku z limonki, soli lub pieprzu w razie potrzeby.
Etap 6 /7
Podgrzej tacos.
Etap 7 /7
Złóż tacos. Nałóż porcję kremu na każdy taco i rozprowadź równomiernie. Udekoruj tempehem, pokrojoną papryką i piklami. Posyp odrobiną kolendry każde taco. Podawaj tacos z kawałkami limonki.