Gruby stek w sosie chimichurri
- Całkowity czas 1 godz. 5 min.
- 20 min.
Czas przygotowania - 15 min.
Gotowanie - 30 min.
Studzenie
Składniki
4 osób
1 łodyga Szczypiorek
1 Pomidor
10 gałązka Pietruszka
10 gałązka Oregano (lub 1 łyżeczka suszonego oregano)
10 gałązka Kolendra
4 goździk Czosnek
1 Chilli
1 Limonka
Sól, pieprz
2 łyżka Ocet winny z czerwonego lub białego wina
10 cl Olej z pestek winogron (sos)
1 filet Olej (do smażenia)
4 Grube steki
Akcesoria
Patelnia
Czas przygotowania
Etap 1 /6
Przygotuj następujące składniki, umieszczając je jeden po drugim w małej misce do mieszania: usuń zieloną część łodygi cebuli dymki, pozostałą część przekrój na połowę i drobno posiekaj. Umyj pomidor, usuń nasiona i pokrój miąższ w drobną kostkę. Odrzuć łodygi pietruszki, oregano i kolendry, a następnie drobno je posiekaj. Obierz i posiekaj czosnek. Usuń nasiona z chilli i usuń małe białe błony. Opłucz i drobno posiekaj. Usuń skórkę z limonki i wyciśnij sok. Dopraw solą i pieprzem, dodaj ocet do składników i wymieszaj.
Etap 2 /6
Podgrzej patelnię na średnim ogniu i poczekaj, aż Thermo-Signal stanie się całkowicie czerwony. Wlej olej z pestek winogron na patelnię i podgrzewaj przez 1 minutę, następnie wyłącz ogień.
Etap 3 /6
Natychmiast zalej wcześniej przygotowane składniki. Umieść w lodówce na 30 minut.
Etap 4 /6
Podgrzej patelnię na średnim ogniu i poczekaj, aż Thermo-Signal stanie się całkowicie czerwony. Skrop olejem. Umieść grube steki na patelni i smaż, aż ładnie się zarumienią. Dopraw solą.
Etap 5 /6
Przewróć je i smaż z drugiej strony, aż również się zarumienią, a wewnętrzna temperatura osiągnie pożądaną wartość. Dopraw pieprzem.
Etap 6 /6
Podawaj grube steki z sosem chimichurri.