Gruby stek w sosie chimichurri - przepisy Patelnie i Garnki | Tefal
Tefal
Przepis według Tefal

Gruby stek w sosie chimichurri

ratings.0

- /5 -

  • Całkowity czas 1 godz. 5 min.
  • Czas przygotowania
    20 min.
  • Gotowanie
    15 min.
  • Studzenie
    30 min.

Składniki

4 osób

  • 1 łodyga Szczypiorek

  • 1 Pomidor

  • 10 gałązka Pietruszka

  • 10 gałązka Oregano (lub 1 łyżeczka suszonego oregano)

  • 10 gałązka Kolendra

  • 4 goździk Czosnek

  • 1 Chilli

  • 1 Limonka

  • Sól, pieprz

  • 2 łyżka Ocet winny z czerwonego lub białego wina

  • 10 cl Olej z pestek winogron (sos)

  • 1 filet Olej (do smażenia)

  • 4 Grube steki

Akcesoria

  • Patelnia
    Patelnia

Czas przygotowania

Etap 1 /6

Przygotuj następujące składniki, umieszczając je jeden po drugim w małej misce do mieszania: usuń zieloną część łodygi cebuli dymki, pozostałą część przekrój na połowę i drobno posiekaj. Umyj pomidor, usuń nasiona i pokrój miąższ w drobną kostkę. Odrzuć łodygi pietruszki, oregano i kolendry, a następnie drobno je posiekaj. Obierz i posiekaj czosnek. Usuń nasiona z chilli i usuń małe białe błony. Opłucz i drobno posiekaj. Usuń skórkę z limonki i wyciśnij sok. Dopraw solą i pieprzem, dodaj ocet do składników i wymieszaj.

  • 1łodyga Szczypiorek
  • 1 Pomidor
  • 10gałązka Pietruszka
  • 10gałązka Oregano (lub 1 łyżeczka suszonego oregano)
  • 10gałązka Kolendra
  • 4goździk Czosnek
  • 1 Chilli
  • 1 Limonka
  • Sól, pieprz
  • 2łyżka Ocet winny z czerwonego lub białego wina

Etap 2 /6

Podgrzej patelnię na średnim ogniu i poczekaj, aż Thermo-Signal stanie się całkowicie czerwony. Wlej olej z pestek winogron na patelnię i podgrzewaj przez 1 minutę, następnie wyłącz ogień.

  • 10cl Olej z pestek winogron (sos)

Etap 3 /6

Natychmiast zalej wcześniej przygotowane składniki. Umieść w lodówce na 30 minut.

Etap 4 /6

Podgrzej patelnię na średnim ogniu i poczekaj, aż Thermo-Signal stanie się całkowicie czerwony. Skrop olejem. Umieść grube steki na patelni i smaż, aż ładnie się zarumienią. Dopraw solą.

  • Sól, pieprz
  • 1filet Olej (do smażenia)
  • 4 Grube steki

Etap 5 /6

Przewróć je i smaż z drugiej strony, aż również się zarumienią, a wewnętrzna temperatura osiągnie pożądaną wartość. Dopraw pieprzem.

  • Sól, pieprz
  • 1filet Olej (do smażenia)
  • 4 Grube steki

Etap 6 /6

Podawaj grube steki z sosem chimichurri.

Podobne przepisy

Tefal
Tefal
23 min.

Stek z sosem chimichurri

ratings.NaN

Gruby stek w sosie chimichurri - przepisy Patelnie i Garnki | Tefal
Stek z sosem chimichurri
Tefal
Tefal
30 min.

Stek z antrykotu sous-vide z sosem chimichurri

ratings.NaN

Gruby stek w sosie chimichurri - przepisy Patelnie i Garnki | Tefal
Stek z antrykotu sous-vide z sosem chimichurri
Tefal
Tefal
25 min.

Stek marynowany w whiskey w stylu preriowego miasteczka

ratings.NaN

Gruby stek w sosie chimichurri - przepisy Patelnie i Garnki | Tefal
Stek marynowany w whiskey w stylu preriowego miasteczka
Tefal
Tefal
25 min.

Baweta w sosie sojowym z brokułami w sezamie

ratings.NaN

Gruby stek w sosie chimichurri - przepisy Patelnie i Garnki | Tefal
Baweta w sosie sojowym z brokułami w sezamie
KLUB GOTUJACYCH
53 min.

Schab w sosie

Review 5 stars (average)

5 Recenzje

Gruby stek w sosie chimichurri - przepisy Patelnie i Garnki | Tefal
Schab w sosie