Wafle waniliowe
- Całkowity czas 13 min.
- 10 min.
Czas przygotowania - 3 min.
Gotowanie - 0 min.
Studzenie
Składniki
20 sztuki
120 g Mąka
50 g Brązowy cukier
0.5 łyżeczka Proszek do pieczenia
1 szczypta Sól
2 łyżka Płynna wanilia
1 Jajko
50 g Masło
4 cl Mleko
5 cl Śmietanka
Akcesoria
Płyta do wafli
Czas przygotowania
Etap 1 /5
W dużej misie wymieszaj mąkę, brązowy cukier, proszek do pieczenia i sól.
Etap 2 /5
W innej misce ubij jajko, płynną wanilię, masło, mleko i śmietanę, a następnie przelej wszystko do miski z wymieszaną mąką. Mieszaj, aż konsystencja ciasta będzie gładka.
Etap 3 /5
Rozgrzej urządzenie.
Etap 4 /5
Za pomocą rękawa cukierniczego wyciśnij wzdłuż środka każdego talerza ruloniki o średnicy 1 cm. Sprawdź, czy wafle się upiekły, a w razie potrzeby powtórz kroki.
Etap 5 /5
Wyjmij wafle z formy i szybko je wytnij. Połóż na ruszcie i poczekaj, aż ostygną.