Curry warzywne - przepisy Patelnie i Garnki | Tefal
Tefal
Przepis według Tefal

Curry warzywne

ratings.0

- /5 -

  • Całkowity czas 32 min.
  • Czas przygotowania
    15 min.
  • Gotowanie
    17 min.
  • Studzenie
    0 min.

Składniki

2 osób

  • 1 szt. Batat

  • 1 szt. Cukinia

  • 1 szt. Cebula

  • 2 kawałek Czosnek

  • 1 szt. Imbir

  • 4 łyżka Oliwa z oliwek

  • 0.5 c Sok pomarańczowy

  • 400 ml Mleko kokosowe

  • 120 ml Woda

  • 1 łyżka Przyprawa curry

  • Sól

  • Pieprz

Czas przygotowania

Etap 1 /7

Obierz batata i pokrój go w 2cm kostkę. Pokrój cukinię w kostkę o podobnej wielkości.

  • 1szt. Batat
  • 1szt. Cukinia

Etap 2 /7

Obierz cebulę i ząbki czosnku, a następnie posiekaj. Obierz kawałek imbiru i przekrój go na pół.

  • 1szt. Cebula
  • 2kawałek Czosnek
  • 1szt. Imbir

Etap 3 /7

Rozgrzej głęboką kwadratową patelnię na średnim ogniu. Poczekaj, aż wskaźnik Thermo-Signal zmieni kolor na czerwony, zanim dodasz składniki.

Etap 4 /7

Wlej połowę oliwy z oliwek, następnie podsmaż kostki batata i cukinii przez 5 minut, regularnie mieszając. Delikatnie posól i odłóż na bok.

  • 1szt. Batat
  • 1szt. Cukinia
  • 4łyżka Oliwa z oliwek
  • Sól
  • Pieprz

Etap 5 /7

Na małym ogniu zeszklij cebulę i czosnek na tej samej patelni. Dodaj sok pomarańczowy i gotuj, aż zredukuje się o połowę.

  • 1szt. Cebula
  • 2kawałek Czosnek
  • 1szt. Imbir
  • 4łyżka Oliwa z oliwek
  • 0.5c Sok pomarańczowy

Etap 6 /7

Wlej mleko kokosowe i wodę, następnie dodaj przyprawę curry i kostki bulionowe. Gotuj na wolnym ogniu przez 12 minut, od czasu do czasu mieszając.

  • 400ml Mleko kokosowe
  • 120ml Woda
  • 1łyżka Przyprawa curry

Etap 7 /7

Usuń kawałki imbiru, dopraw do smaku i podawaj z białym ryżem.

  • 1szt. Imbir