Curry warzywne
- Całkowity czas 32 min.
- 15 min.
Czas przygotowania - 17 min.
Gotowanie - 0 min.
Studzenie
Składniki
2 osób
1 szt. Batat
1 szt. Cukinia
1 szt. Cebula
2 kawałek Czosnek
1 szt. Imbir
4 łyżka Oliwa z oliwek
0.5 c Sok pomarańczowy
400 ml Mleko kokosowe
120 ml Woda
1 łyżka Przyprawa curry
Sól
Pieprz
Czas przygotowania
Etap 1 /7
Obierz batata i pokrój go w 2cm kostkę. Pokrój cukinię w kostkę o podobnej wielkości.
Etap 2 /7
Obierz cebulę i ząbki czosnku, a następnie posiekaj. Obierz kawałek imbiru i przekrój go na pół.
Etap 3 /7
Rozgrzej głęboką kwadratową patelnię na średnim ogniu. Poczekaj, aż wskaźnik Thermo-Signal zmieni kolor na czerwony, zanim dodasz składniki.
Etap 4 /7
Wlej połowę oliwy z oliwek, następnie podsmaż kostki batata i cukinii przez 5 minut, regularnie mieszając. Delikatnie posól i odłóż na bok.
Etap 5 /7
Na małym ogniu zeszklij cebulę i czosnek na tej samej patelni. Dodaj sok pomarańczowy i gotuj, aż zredukuje się o połowę.
Etap 6 /7
Wlej mleko kokosowe i wodę, następnie dodaj przyprawę curry i kostki bulionowe. Gotuj na wolnym ogniu przez 12 minut, od czasu do czasu mieszając.
Etap 7 /7
Usuń kawałki imbiru, dopraw do smaku i podawaj z białym ryżem.
