Falafele warzywne - przepisy Patelnie i Garnki | Tefal
Tefal
Przepis według Tefal

Falafele warzywne

ratings.0

- /5 -

  • Całkowity czas 40 min.
  • Czas przygotowania
    20 min.
  • Gotowanie
    20 min.
  • Studzenie
    0 min.

Składniki

4 osób

  • 1 Cukinia

  • 1 Bakłażan (lub połowa dużego)

  • 1 Czerwona papryka

  • 1 Cebula

  • 1 goździk Czosnek

  • 6 cl Oliwa z oliwek

  • Sól, pieprz

  • 1 łyżeczka Tymianek

  • 1 łyżeczka Papryka mielona

  • 200 g Ciecierzyca z puszki

  • 50 g Mąka z ciecierzycy lub skrobia kukurydziana (np. Maizena)

  • 400 g Świeży sos pomidorowy

Akcesoria

  • Patelnia
    Patelnia

Czas przygotowania

Etap 1 /5

Umyj i pokrój w kostkę cukinię, bakłażana i czerwoną paprykę. Obierz i drobno posiekaj cebulę oraz czosnek.

  • 1 Cukinia
  • 1 Bakłażan (lub połowa dużego)
  • 1 Czerwona papryka
  • 1 Cebula
  • 1goździk Czosnek

Etap 2 /5

Rozgrzej patelnię na dużym ogniu i poczekaj, aż wskaźnik termiczny stanie się całkowicie czerwony przed dodaniem składników. Podsmaż wszystkie drobno pokrojone warzywa na oliwie z oliwek przez 10 minut, dodając sól, pieprz, tymianek i paprykę mieloną.

  • 1 Cukinia
  • 1 Bakłażan (lub połowa dużego)
  • 1 Czerwona papryka
  • 1 Cebula
  • 1goździk Czosnek
  • 6cl Oliwa z oliwek
  • Sól, pieprz
  • 1łyżeczka Tymianek
  • 1łyżeczka Papryka mielona

Etap 3 /5

Wymieszaj warzywa z lekko rozgniecioną ciecierzycą i mąką, formując małe kulki. Jeśli mieszanka jest zbyt sucha, dodaj odrobinę wody lub sosu pomidorowego.

  • 200g Ciecierzyca z puszki
  • 50g Mąka z ciecierzycy lub skrobia kukurydziana (np. Maizena)

Etap 4 /5

Umieść kulki w piekarniku nagrzanym do 180°C na 20 minut bezpośrednio na patelni.

Etap 5 /5

Podawaj z podgrzanym świeżym sosem pomidorowym oraz dodatkiem ryżu, makaronu lub mięsa / ryby.

  • 400g Świeży sos pomidorowy