Falafele warzywne
- Całkowity czas 40 min.
- 20 min.
Czas przygotowania - 20 min.
Gotowanie - 0 min.
Studzenie
Składniki
4 osób
1 Cukinia
1 Bakłażan (lub połowa dużego)
1 Czerwona papryka
1 Cebula
1 goździk Czosnek
6 cl Oliwa z oliwek
Sól, pieprz
1 łyżeczka Tymianek
1 łyżeczka Papryka mielona
200 g Ciecierzyca z puszki
50 g Mąka z ciecierzycy lub skrobia kukurydziana (np. Maizena)
400 g Świeży sos pomidorowy
Akcesoria
Patelnia
Czas przygotowania
Etap 1 /5
Umyj i pokrój w kostkę cukinię, bakłażana i czerwoną paprykę. Obierz i drobno posiekaj cebulę oraz czosnek.
Etap 2 /5
Rozgrzej patelnię na dużym ogniu i poczekaj, aż wskaźnik termiczny stanie się całkowicie czerwony przed dodaniem składników. Podsmaż wszystkie drobno pokrojone warzywa na oliwie z oliwek przez 10 minut, dodając sól, pieprz, tymianek i paprykę mieloną.
Etap 3 /5
Wymieszaj warzywa z lekko rozgniecioną ciecierzycą i mąką, formując małe kulki. Jeśli mieszanka jest zbyt sucha, dodaj odrobinę wody lub sosu pomidorowego.
Etap 4 /5
Umieść kulki w piekarniku nagrzanym do 180°C na 20 minut bezpośrednio na patelni.
Etap 5 /5
Podawaj z podgrzanym świeżym sosem pomidorowym oraz dodatkiem ryżu, makaronu lub mięsa / ryby.