Aksamitny jogurt czekoladowy
- Całkowity czas 8 godz. 10 min.
- 10 min.
Czas przygotowania - 8 godz.
Gotowanie - 0 min.
Studzenie
Składniki
8 osób
80 cl Mleko
200 g Gorzka czekolada
60 g Cukier
1 saszetka Kultury bakterii jogurtowych
Akcesoria
Zestaw 8 słoiczków
Czas przygotowania
Etap 1 /8
Do dużej miski wlej gorące mleko.
Etap 2 /8
Dodaj kawałki gorzkiej czekolady do gorącego mleka i dobrze wymieszaj, aż czekolada całkowicie się rozpuści, a mieszanka będzie gładka.
Etap 3 /8
Dodaj cukier i dobrze mieszaj, aż całkowicie się rozpuści.
Etap 4 /8
Odstaw mieszaninę do ostygnięcia do temperatury około 40°C.
Etap 5 /8
Do wystudzonej mieszanki dodaj saszetkę z kulturami bakterii jogurtowych i wymieszaj, aby równomiernie rozprowadzić kultury po całej mieszance.
Etap 6 /8
Przelej mieszankę do słoiczków.
Etap 7 /8
Umieść zamknięte słoiczki jeden na drugim w misce urządzenia. Rozpocznij proces gotowania.
Etap 8 /8
Odstaw do ostygnięcia.