Wegańskie burgery
- Całkowity czas 20 min.
- 0 min.
Czas przygotowania - 20 min.
Gotowanie - 0 min.
Studzenie
Składniki
8 osób
200 g Posiekana czerwona kapusta
150 g Starte marchewki
120 g Wegański majonez
2 łyżka Ocet jabłkowy
1 łyżeczka Czosnek w proszku
3 saszetka Zwykłe owoce chlebowca (całkowita waga netto po odsączeniu: 440 g)
8 Bułki do wegańskich burgerów
220 g Sos barbecue
Sól, pieprz
2 łyżeczka Wędzona papryka
15 kropla Płyn wędzarniczy
Czas przygotowania
Etap 1 /5
Aby przyrządzić surówkę coleslaw, wrzuć surowe warzywa do miski. Dodaj majonez wegański, ocet jabłkowy, czosnek w proszku, sól i pieprz. Wymieszaj i marynuj w lodówce przez co najmniej godzinę. Im dłuższy czas marynowania, tym bardziej miękka będzie surówka, Im krótszy czas marynowania, tym bardziej chrupiąca będzie surówka coleslaw – wszystko zależy od Ciebie.
Etap 2 /5
Rozkrusz owoc chlebowca palcami w dużej misce – konsystencja powinna przypominać szarpaną wieprzowinę. Zalej wodą i odstaw na 5–10 minut. Opłucz owoc ponownie i wyciśnij z niego jak najwięcej płynu. Wrzuć go do tej samej miski, dodaj sos barbecue, sól, pieprz, wędzoną paprykę, płyn wędzarniczy i wymieszaj wszystko.
Etap 3 /5
Włącz urządzenie. Włącz szufladę 1. Wybierz program RĘCZNY, ustaw temperaturę na 180°C, a czas gotowania na 20 minut. Wyjmij płytę i włóż 650 g owocu chlebowca do szuflady 1. Włącz szufladę 2. Wybierz program RĘCZNY, ustaw temperaturę na 180°C, a czas gotowania na 20 minut. Wyjmij płytę i włóż 450 g owocu chlebowca do szuflady 2. Naciśnij START, aby rozpocząć pieczenie.
Etap 4 /5
Wymieszaj w połowie pieczenia.
Etap 5 /5
Połóż owoc w sosie barbecue na bułkach i pokryj surówką coleslaw. Podawaj z ziemniakami harmonijkowymi.