Wege żurek
- Całkowity czas 15 min.
- 15 min.
Czas przygotowania - 0 min.
Gotowanie - 0 min.
Studzenie
Składniki
6 osób
30 g Suszonych podgrzybków
300 g Włoszczyzny (seler, marchew, pietruszka)
15 g Oleju rzepakowego
2 l Bulionu warzywnego
300 g Ziemniaków
15 g Tartego chrzanu
150 g Śmietany 30% (lub alternatywnie śmietana roślinna)
0.5 Litra gotowego zakwasu na żur
15 g Cukru
35 g Soli
1 łyżeczka Suszonego majeranku
Czas przygotowania
Etap 1 /8
Obierz warzywa i zetrzyj je na grubych oczkach tarki. Ziemniaki obierz i pokrój w kostkę.
Etap 2 /8
Suszone podgrzybki opłucz pod bieżącą wodą (nie trzeba ich wcześniej namaczać).
Etap 3 /8
W Cook4me włącz średnie smażenie. Do nagrzanej misy dodaj olej oraz startą włoszczyznę. Smaż przez 4 minuty, cały czas mieszając, po czym zatrzymaj smażenie
Etap 4 /8
Do misy dodaj bulion warzywny, pokrojone ziemniaki i grzyby.
Etap 5 /8
Gotuj pod niskim ciśnieniem przez 12 minut.
Etap 6 /8
Po zakończeniu gotowania dodaj śmietanę, zakwas, sól, cukier, chrzan oraz majeranek.
Etap 7 /8
Włącz mocne duszenie i gotuj przez kolejne 5 minut, dokładnie mieszając.
Etap 8 /8
Żurek jest gotowy.