Wege żurek - przepisy Cook4Me | Tefal
Tefal
Przepis według Tefal

Wege żurek

ratings.0

- /5 -

  • Całkowity czas 15 min.
  • Czas przygotowania
    15 min.
  • Gotowanie
    0 min.
  • Studzenie
    0 min.

Składniki

6 osób

  • 30 g Suszonych podgrzybków

  • 300 g Włoszczyzny (seler, marchew, pietruszka)

  • 15 g Oleju rzepakowego

  • 2 l Bulionu warzywnego

  • 300 g Ziemniaków

  • 15 g Tartego chrzanu

  • 150 g Śmietany 30% (lub alternatywnie śmietana roślinna)

  • 0.5 Litra gotowego zakwasu na żur

  • 15 g Cukru

  • 35 g Soli

  • 1 łyżeczka Suszonego majeranku

Czas przygotowania

Etap 1 /8

Obierz warzywa i zetrzyj je na grubych oczkach tarki. Ziemniaki obierz i pokrój w kostkę.

  • 300g Włoszczyzny (seler, marchew, pietruszka)
  • 300g Ziemniaków

Etap 2 /8

Suszone podgrzybki opłucz pod bieżącą wodą (nie trzeba ich wcześniej namaczać).

  • 30g Suszonych podgrzybków

Etap 3 /8

W Cook4me włącz średnie smażenie. Do nagrzanej misy dodaj olej oraz startą włoszczyznę. Smaż przez 4 minuty, cały czas mieszając, po czym zatrzymaj smażenie

  • 300g Włoszczyzny (seler, marchew, pietruszka)
  • 15g Oleju rzepakowego

Etap 4 /8

Do misy dodaj bulion warzywny, pokrojone ziemniaki i grzyby.

  • 30g Suszonych podgrzybków
  • 2l Bulionu warzywnego
  • 300g Ziemniaków

Etap 5 /8

Gotuj pod niskim ciśnieniem przez 12 minut.

Etap 6 /8

Po zakończeniu gotowania dodaj śmietanę, zakwas, sól, cukier, chrzan oraz majeranek.

  • 15g Tartego chrzanu
  • 150g Śmietany 30% (lub alternatywnie śmietana roślinna)
  • 0.5 Litra gotowego zakwasu na żur
  • 15g Cukru
  • 35g Soli
  • 1łyżeczka Suszonego majeranku

Etap 7 /8

Włącz mocne duszenie i gotuj przez kolejne 5 minut, dokładnie mieszając.

Etap 8 /8

Żurek jest gotowy.