Pieczony kalafior z serem cheddar
- Całkowity czas 1 godz. 10 min.
- 10 min.
Czas przygotowania - 1 godz.
Gotowanie - 0 min.
Studzenie
Składniki
4 osób
1 Kalafior, 1,8 kg
Oliwa z oliwek
50 g Masło
2 łyżeczka Papryka mielona wędzona
1 łyżeczka Sól morska
200 ml Śmietana 30%
60 g Starty ser Cheddar
1 Cebula dymka
Akcesoria
Garnek Rondel
Czas przygotowania
Etap 1 /6
Opłucz i osusz kalafior, a następnie usuń łodygę i liście. Odetnij lekko brzegi i odłóż liście oraz ścinki na bok.
Etap 2 /6
Rozgrzej piekarnik do 200°C.
Etap 3 /6
Rozgrzej garnek z odrobiną oliwy z oliwek i umieść w nim cały kalafior. Obsmaż kalafior ze wszystkich stron przez 10 minut. Zmniejsz ogień, dodaj masło i pozwól mu się roztopić. Podczas topienia, stopniowo polewaj kalafior roztopionym masłem. Wyłącz ogień i posyp wędzoną papryką oraz solą morską. Nałóż pokrywkę na garnek i umieść garnek w piekarniku. Piecz przez około 40 minut. Nakłuj nożem, aby sprawdzić, czy jest gotowy. Nóż powinien wejść łatwo. Jeśli nie, kontynuuj pieczenie jeszcze przez chwilę.
Etap 4 /6
Usuń pokrywkę i posyp kalafior startym serem cheddar. Piecz przez 5 minut, aż ser się stopi i lekko zarumieni. Dostosuj czas pieczenia do swojego piekarnika.
Etap 5 /6
Podczas pieczenia kalafiora przygotuj sos zero waste, używając ścinków i posiekanych liści kalafiora. Wszystko gotuj w dużym rondlu ze śmietaną i odrobiną soli pod przykryciem przez 30 minut. Sprawdź, czy wszystko jest miękkie, a następnie zblenduj. Dopraw solą i pieprzem, a w razie potrzeby rozcieńcz sos odrobiną wody lub śmietany.
Etap 6 /6
Podawaj pieczony kalafior z sosem. Posyp posiekaną cebulą dymką i udekoruj wędzoną papryką.