Zupka tajska z kurczakiem
- Całkowity czas 39 min.
- 15 min.
Czas przygotowania - 24 min.
Gotowanie - 0 min.
Studzenie
Składniki
6 osób
200 g Kukurydzy w puszce
140 g Groszku w puszce
2 Duże marchewki
2 l Bulionu
800 ml Mleczka kokosowego
1 Mała cebula
400 g Piersi z kurczaka
2 łyżeczka Pasty czosnkowej
1 Opakowanie curry
Czas przygotowania
Etap 1 /9
Kroimy marchewkę w wąskie słupki.
Etap 2 /9
Cebulkę kroimy w drobną kostkę.
Etap 3 /9
Piersi z kurczaka kroimy w plastry.
Etap 4 /9
Kurczaka podsmażamy na tłuszczu, jak chwilę się podsmaży, dodajemy ulubione przyprawy, u mnie papryka wędzona, papryka słodka, przyprawa do kurczaka pikantna, sól, pieprz cytrynowy.
Etap 5 /9
Dodajemy pokrojoną cebulę do smażącego się kurczaka.
Etap 6 /9
Wrzucamy marchewkę, kukurydzę, groszek, zalewamy bulionem i gotujemy.
Etap 7 /9
Dodajemy wszystkie przyprawy i gotujemy dalej.
Etap 8 /9
Wlewamy mleczko kokosowe i przechodzimy do gotowania pod ciśnieniem.
Etap 9 /9
W razie potrzeby doprawiamy według uznania, ja dodałem trochę suszonego imbiru, kucharka, maggi i przyprawy harrisa. Oczywiście doprawiamy tak jak lubimy ;) Smacznego! :)