Świąteczny aromatyczny bigos wg Pati - przepisy Cook4Me | Tefal
Pati Sołtysik
Przepis według Pati Sołtysik

Świąteczny aromatyczny bigos wg Pati

ratings.4.5

4.5 /5 -

  • Całkowity czas 8 min.
  • Czas przygotowania
    8 min.
  • Gotowanie
    0 min.
  • Studzenie
    0 min.

Składniki

6 osób

  • 1.4 kg Kiszonej kapusty

  • 500 ml Wody z kiszonej kapusty

  • 100 g Śliwek suszonych bez pestek

  • 30 g Suszonych grzybów

  • 250 ml Wody

  • 150 g Boczku wędzonego

  • 200 g Kiełbasy

  • 300 g Mięsa wieprzowego

  • 70 g Koncentratu pomidorowego

  • 200 g Marchewki

  • 270 g Cebuli

  • 1.5 łyżeczka Musztardy

  • 2 łyżka Oleju

  • 1 łyżka Masła

  • Sól i pieprz

  • 5 Liści laurowych

  • 6 Ziarenek ziela angielskiego

  • 10 Goździków

  • 1.5 łyżeczka Mielonego kminu rzymskiego

  • 1 łyżeczka Białej gorczycy

  • 2 łyżeczka Czosnku granulowanego

  • 2 łyżeczka Papryki słodkiej wędzonej

  • 1 łyżeczka Lubczyku

  • 0.5 łyżeczka Całej kolendry

Czas przygotowania

Etap 1 /5

Grzyby zalej 250 ml gorącej wody i zostaw na 15 min.

Etap 2 /5

Boczek pokrój w kostkę, kiełbasę w krążki, a mięso na kawałki. Cebulę posiekaj w piórka. Marchewkę pokrój w talarki, a śliwki przekrój na pół.

Etap 3 /5

Do Cook4me wlej olej i masło, a następnie dodaj boczek mięso i kiełbasę oraz cebulę. Podsmażaj ok. 10 min mieszając od czasu do czasu.

Etap 4 /5

Dodaj marchewkę, śliwki, grzyby oraz przecier pomidorowy i musztardę. Dokładnie wymieszaj i podsmażaj przez 3 min mieszając od czasu do czasu.

Etap 5 /5

Wlej wodę z grzybów i z kiszonej kapusty. Dodaj kapustę oraz wszystkie przyprawy. Gotuj pod ciśnieniem.