Knedle ze śliwkami
- Całkowity czas 30 min.
- 30 min.
Czas przygotowania - 0 min.
Gotowanie - 0 min.
Studzenie
Składniki
3 osób
0.5 kg Śliwek węgierek
0.5 kg Ziemniaków
1 Jajko
1 łyżka Skrobi ziemniaczanej
60 g Mąki pszennej
Soli
8 Erytrytolu
2 łyżka Masła
1 łyżka Bułki tartej
50 g Jogurtu naturalnego
Cynamonu
Wanilii
Listki mięty
Czas przygotowania
Etap 1 /9
Śliwki umyj i wydrąż pestki.
Etap 2 /9
Ziemniaki obierz, ugotuj w osolonej wodzie i zmiel.
Etap 3 /9
Do ziemniaków dodaj mąkę, skrobię, sól oraz jajko.
Etap 4 /9
Zagnieć wszystkie składniki na jednolitą, zwartą masę, tak aby powstała gładka kula.
Etap 5 /9
Podziel ciasto na 16 równych części.
Etap 6 /9
Każdy kawałek spłaszcz w dłoniach, włóż do środka jedną śliwkę i dodaj pół łyżeczki słodzika. Następnie uformuj kulkę, dokładnie zlepiając brzegi.
Etap 7 /9
Ugotuj knedle w osolonej wodzie.
Etap 8 /9
Rozpuść masło, dodaj bułkę tartą i smaż przez chwilę, aż się zrumieni.
Etap 9 /9
Knedle podaj w towarzystwie bułki tartej, jogurtu, cynamonu, wanilii i mięty.