Pankejki halloweenowe
- Całkowity czas 55 min.
- 20 min.
Czas przygotowania - 25 min.
Gotowanie - 10 min.
Studzenie
Składniki
4 osób
180 g płatków owsianych
120 ml mleka
1 średnie jajko
1 mały banan
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
1 szczypta soli
1 łyżeczka czarnego barwnika spożywczego lub węgla aktywnego
1 łyżka miodu lub syropu klonowego (opcjonalnie)
2 łyżka jogurtu greckiego
1 łyżeczka proszku matcha
1 łyżeczka miodu lub syropu klonowego
1 garść cukierków-oczu
Akcesoria
Ingenio patelnie i garnki
Czas przygotowania
Etap 1 /7
Przygotuj ciasto na pankejki: umieść wszystkie składniki w blenderze. Najpierw dodaj składniki płynne, aby ułatwić mieszanie. Miksuj wszystko na wysokiej prędkości, aż uzyskasz gładką konsystencję.
Etap 2 /7
Pozwól, aby ciasto odpoczęło przez 10 minut. Płatki owsiane wchłoną część wilgoci, a ciasto zgęstnieje. Powinno być gęste, ale delikatnie płynne. Jeśli jest zbyt gęste, dodaj trochę więcej płynu (mleka lub wody) i zmiksuj ponownie.
Etap 3 /7
Rozgrzej nieprzywierającą patelnię na średnim ogniu i pokryj ją sprayem oleju lub olejem kokosowym używając pędzla. Poczekaj, aż Termo-Signal całkowicie się zaczerwieni przed dodaniem składników. Na każdy pankejk wlej około trzech łyżek ciasta na patelnię. Smaż przez 1 do 2 minut, aż pankejk delikatnie się zarumieni.
Etap 4 /7
Delikatnie odwróć pankejk łopatką i smaż na drugiej stronie przez 1 minutę. Przełóż na talerz.
Etap 5 /7
Pokryj patelnię odrobiną oleju przed każdym pankejkiem. Powtórz proces z pozostałym ciastem.
Etap 6 /7
Wymieszaj jogurt z proszkiem matcha i miodem w małej misce. Ozdób pankejki zielonym jogurtem i dodaj cukierki-oczy.
Etap 7 /7
Smacznego!
