Quiche lorraine
- Całkowity czas 53 min.
- 20 min.
Czas przygotowania - 33 min.
Gotowanie - 0 min.
Studzenie
Składniki
6 osób
1 sztuka Kruche ciasto
200 g Boczek wędzony
150 g Ser Raclette lub utarty ser Gruyère
4 szt. Jajko
200 ml Śmietanka kremówka
0.5 łyżeczka Gałka muszkatołowa
Sól i pieprz
Czas przygotowania
Etap 1 /8
Rozwiń kruche ciasto i umieść je w natłuszczonej foremce do tarty o średnicy 24 cm lub na perforowanym ruszcie. Nakłuj spod ciasta widelcem, aby nie spuchło podczas wstępnego pieczenia.
Etap 2 /8
Umieść foremkę w urządzeniu. Rozpocznij pieczenie, aby wstępnie upiec ciasto. Sprawdź, czy ciasto nie puchnie i nakłuj widelcem, jeśli to konieczne.
Etap 3 /8
W międzyczasie smaż boczek wędzony na patelni, aż delikatnie się zrumieni, a następnie osusz na papierze kuchennym.
Etap 4 /8
W naczyniu ubij jajka ze śmietaną kremową. Dodaj gałkę muszkatołową, sól i pieprz, i dobrze wymieszaj.
Etap 5 /8
Po wstępnym upieczeniu ciasta, bez usuwania go z urządzenia, rozprowadź boczek na spodzie ciasta i wlej mieszankę jajek i śmietany. Posyp utartym serem.
Etap 6 /8
Rozpocznij gotowanie.
Etap 7 /8
W połowie procesu gotowania otwórz uchwyt obiema rękami, aby sprawdzić, czy jest gotowe i w razie potrzeby obróć quiche, aby zapewnić równomierne gotowanie.
Etap 8 /8
Po ugotowaniu otwórz uchwyt obiema rękami i ostrożnie wyjmij quiche. Pozostaw quiche, aby odpoczęło przez kilka minut przed pokrojeniem i podaniem.

