Quiche lorraine - przepisy Easy Fry XL Surface | Tefal
Tefal
Przepis według Tefal

Quiche lorraine

ratings.0

- /5 -

  • Całkowity czas 53 min.
  • Czas przygotowania
    20 min.
  • Gotowanie
    33 min.
  • Studzenie
    0 min.

Składniki

6 osób

  • 1 sztuka Kruche ciasto

  • 200 g Boczek wędzony

  • 150 g Ser Raclette lub utarty ser Gruyère

  • 4 szt. Jajko

  • 200 ml Śmietanka kremówka

  • 0.5 łyżeczka Gałka muszkatołowa

  • Sól i pieprz

Czas przygotowania

Etap 1 /8

Rozwiń kruche ciasto i umieść je w natłuszczonej foremce do tarty o średnicy 24 cm lub na perforowanym ruszcie. Nakłuj spod ciasta widelcem, aby nie spuchło podczas wstępnego pieczenia.

  • 1 Kruche ciasto

Etap 2 /8

Umieść foremkę w urządzeniu. Rozpocznij pieczenie, aby wstępnie upiec ciasto. Sprawdź, czy ciasto nie puchnie i nakłuj widelcem, jeśli to konieczne.

Etap 3 /8

W międzyczasie smaż boczek wędzony na patelni, aż delikatnie się zrumieni, a następnie osusz na papierze kuchennym.

  • 200g Boczek wędzony

Etap 4 /8

W naczyniu ubij jajka ze śmietaną kremową. Dodaj gałkę muszkatołową, sól i pieprz, i dobrze wymieszaj.

  • 4szt. Jajko
  • 200ml Śmietanka kremówka
  • 0.5łyżeczka Gałka muszkatołowa
  • Sól i pieprz

Etap 5 /8

Po wstępnym upieczeniu ciasta, bez usuwania go z urządzenia, rozprowadź boczek na spodzie ciasta i wlej mieszankę jajek i śmietany. Posyp utartym serem.

  • 150g Ser Raclette lub utarty ser Gruyère

Etap 6 /8

Rozpocznij gotowanie.

Etap 7 /8

W połowie procesu gotowania otwórz uchwyt obiema rękami, aby sprawdzić, czy jest gotowe i w razie potrzeby obróć quiche, aby zapewnić równomierne gotowanie.

Etap 8 /8

Po ugotowaniu otwórz uchwyt obiema rękami i ostrożnie wyjmij quiche. Pozostaw quiche, aby odpoczęło przez kilka minut przed pokrojeniem i podaniem.

Podobne przepisy

Tefal
Tefal
1 godz. 48 min.

Flan w stylu quiche lorraine

ratings.NaN

Quiche lorraine - przepisy Easy Fry XL Surface | Tefal
Flan w stylu quiche lorraine