Sernik nowojorski
- Całkowity czas 15 min.
- 15 min.
Czas przygotowania - 0 min.
Gotowanie - 0 min.
Studzenie
Składniki
1 porcja
SPÓD:
100 g Herbatników pełnoziarnistych
2 łyżka Ulubionych orzechów (mieszanka różnych)
1 łyżka Cynamonu
50 g Masła
MASA SEROWA:
600 g Twarogu tłustego lub półtłustego, 3-krotnie mielonego (może być z wiaderka)
2 Jajka
80 g Cukru
1 łyżeczka Ekstraktu z wanilii
2 łyżka Mąki ziemniaczanej
Akcesoria
Kosz do gotowania na parze
Czas przygotowania
Etap 1 /10
Do blendera wrzuć ulubione ciasteczka i zmiksuj.
Etap 2 /10
Dodaj roztopione masło, orzechy i cynamon. Wymieszaj.
Etap 3 /10
Wyłóż zmiksowanymi ciasteczkami spód formy wysmarowanej masłem.
Etap 4 /10
Do osobnej miski wbij jajka, dodaj cukier i ekstrakt waniliowy. Miksuj, aż masa wyraźnie pojaśnieje i będzie puszysta.
Etap 5 /10
Wciąż miksując, ale już na wolnych obrotach, dodaj twaróg i mąkę ziemniaczaną.
Etap 6 /10
Przelej gotową masę na ciasteczkowy spód i wyrównaj.
Etap 7 /10
Przykryj formę folią aluminiową. Dociśnij ją do krawędzi blaszki tak, aby folia nie przesunęła się podczas wkładania formy do misy Cook4me.
Etap 8 /10
Do misy Cook4me włóż koszyk do gotowania na parze, wlej 400 ml wody i włóż formę z ciastem.
Etap 9 /10
Gotuj pod ciśnieniem przez 25 minut.
Etap 10 /10
Gotowy sernik odstaw do ostygnięcia. Udekoruj wedle uznania, np. białą czekoladą i owocami.
