Klopsiki cielęce z tahini w pomidorowym sosie

Przepis od: Pati Sołtysik

Składniki:

Klopsiki:

  • 600g mielonej cielęciny
  • 120g cebuli
  • 1 jajko
  • 1 łyżka pasty tahini
  • 30g masła
  • pęczek pietruszki
  • 1 łyżeczka czosnku granulowanego
  • 2 łyżeczki słodkiej papryki
  • sól i pieprz

Sos:

  • 650g pasty pomidorowej
  • 100g topionego serka śmietanowego
  • 20g parmezanu
  • 2 łyżeczki słodkiej papryki
  • sól i pieprz
thumb_370_default_big.jpeg

Przygotowanie

Przygotowanie:

  1. Cebulę siekamy i szklimy przez kilka minut na maśle na patelni. Pozostawiamy do ostygnięcia.
  2. W misce łączymy mięso, cebulę, jajko oraz pastę tahini. Doprawiamy słodką papryką, czosnkiem granulowanym oraz solą i pieprzem.
  3. Dodajemy ¾ posiekanego pęczka pietruszki i bardzo dokładnie mieszamy.
  4. Formujemy klopsiki i smażymy na oleju przez kilka minut obracając, aby przypiekły się z każdej strony. Odkładamy na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym.
  5. Na głęboką patelnię wlewamy pasatę.

Do tego przepisu mogą się przydać:

Wok TEFAL INGENIO EMOTION 26 cm

Wok TEFAL INGENIO EMOTION 26 cm

Patelnia TEFAL INGENIO EMOTION 28 cm

Patelnia TEFAL INGENIO EMOTION 28 cm

Patelnia TEFAL INGENIO UNLIMITED 26cm

Patelnia TEFAL INGENIO UNLIMITED 26cm
undefined

Rozdrabniacz chopper TEFAL 900ml

Rozdrabniacz chopper TEFAL 900ml

Rozdrabniacz chopper TEFAL 500ml

Rozdrabniacz chopper TEFAL 500ml

Zestaw 5 noży ze stali nierdzewnej TEFAL ICE FORCE + drewniany blok

Zestaw 5 noży ze stali nierdzewnej TEFAL ICE FORCE + drewniany blok

Zestaw przyborów kuchennych TEFAL INGENIO - 4 elementy

Zestaw przyborów kuchennych TEFAL INGENIO - 4 elementy

Łyżka TEFAL INGENIO

Łyżka TEFAL INGENIO