Klopsiki cielęce z tahini w pomidorowym sosie
Przepis od: Pati Sołtysik
Składniki:
Klopsiki:
- 600g mielonej cielęciny
- 120g cebuli
- 1 jajko
- 1 łyżka pasty tahini
- 30g masła
- pęczek pietruszki
- 1 łyżeczka czosnku granulowanego
- 2 łyżeczki słodkiej papryki
- sól i pieprz
Sos:
- 650g pasty pomidorowej
- 100g topionego serka śmietanowego
- 20g parmezanu
- 2 łyżeczki słodkiej papryki
- sól i pieprz
Przygotowanie
Przygotowanie:
- Cebulę siekamy i szklimy przez kilka minut na maśle na patelni. Pozostawiamy do ostygnięcia.
- W misce łączymy mięso, cebulę, jajko oraz pastę tahini. Doprawiamy słodką papryką, czosnkiem granulowanym oraz solą i pieprzem.
- Dodajemy ¾ posiekanego pęczka pietruszki i bardzo dokładnie mieszamy.
- Formujemy klopsiki i smażymy na oleju przez kilka minut obracając, aby przypiekły się z każdej strony. Odkładamy na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym.
- Na głęboką patelnię wlewamy pasatę.