Wiosenne risotto
Przepis od: LadyoftheHouse
Składniki
- Ryż Arborio – 2 szklanki
- 3 ząbki czosnku
- Zielony groszek (może być mrożony) 200 g
- Bób (może być mrożony) 200 g
- natka pietruszki
- Ser Feta 1 opakowanie
- Pestki słonecznika
- Czerwona papryka słodka 1/2 łyżeczki
- 3 łyżki oliwy (lub oleju do smażenia)
- Bulion warzywny 2 szklanki (może być z rosołu)
Przygotowanie
- Na głęboką patelnię/wok wlewamy oliwę oraz dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Chwilę smażymy na małym ogniu.
- Dodajemy 2 szklanki ryżu na patelnię. Polecam ryż Arborio. Idealny ryż do risotto charakteryzuje się tym, że ma okrągłe i krótkie bądź też średnie ziarna.
- Suchy ryż mieszamy z tłuszczem (dzięki czemu ryż nie zrobi się papkowaty)
- Następnie dodajemy stopniowo bulion (najlepiej ciepły) i paprykę czerwoną. Całość dokładnie mieszamy. Gotujemy na nieco większym ogniu.
- Kiedy wykorzystamy cały czysty bulion, wówczas dodajemy groszek i bób. Gotujemy przez ok. 5 minut.
- Posypujemy świeżą natką, ziarnami słonecznika i rozkruszoną Fetą.