Wiosenne risotto

Przepis od: LadyoftheHouse

Składniki

  • Ryż Arborio – 2 szklanki
  • 3 ząbki czosnku
  • Zielony groszek (może być mrożony) 200 g
  • Bób (może być mrożony) 200 g
  • natka pietruszki
  • Ser Feta 1 opakowanie
  • Pestki słonecznika
  • Czerwona papryka słodka 1/2 łyżeczki
  • 3 łyżki oliwy (lub oleju do smażenia)
  • Bulion warzywny 2 szklanki (może być z rosołu)
thumb_330_default_big.jpeg

Przygotowanie

  1. Na głęboką patelnię/wok wlewamy oliwę oraz dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Chwilę smażymy na małym ogniu.
  2. Dodajemy 2 szklanki ryżu na patelnię. Polecam ryż Arborio. Idealny ryż do risotto charakteryzuje się tym, że ma okrągłe i krótkie bądź też średnie ziarna.
  3. Suchy ryż mieszamy z tłuszczem (dzięki czemu ryż nie zrobi się papkowaty)
  4. Następnie dodajemy stopniowo bulion (najlepiej ciepły) i paprykę czerwoną. Całość dokładnie mieszamy. Gotujemy na nieco większym ogniu.
  5. Kiedy wykorzystamy cały czysty bulion, wówczas dodajemy groszek i bób. Gotujemy przez ok. 5 minut.
  6. Posypujemy świeżą natką, ziarnami słonecznika i rozkruszoną Fetą.

Do tego przepisu mogą się przydać:

Wok TEFAL INGENIO EMOTION 26 cm

Wok TEFAL INGENIO EMOTION 26 cm

Patelnia głęboka TEFAL INGENIO EMOTION 24 cm

Patelnia głęboka TEFAL INGENIO EMOTION 24 cm

Patelnia głęboka TEFAL INGENIO UNLIMITED 24 cm

Patelnia głęboka TEFAL INGENIO UNLIMITED 24 cm
undefined

Łyżka TEFAL INGENIO

Łyżka TEFAL INGENIO

Zestaw szklanych pokrywek do odcedzania TEFAL INGENIO 16/18/20cm

Zestaw szklanych pokrywek do odcedzania TEFAL INGENIO 16/18/20cm

Zestaw noży ze stali nierdzewnej TEFAL COMFORT - 3 elementy

Zestaw noży ze stali nierdzewnej TEFAL COMFORT - 3 elementy

Rozdrabniacz chopper TEFAL 900ml

Rozdrabniacz chopper TEFAL 900ml